Magyarország

2012.06.12. 11:39

Múzeumok éjszakája - Ugrás a sötétbe Szombathelyen

Szombathely, 2012. június 12., kedd (MTI) - Ugrás a sötétbe címmel ajánlja programjait Szombathelyen a Savaria Múzeum, a Vas Megyei Levéltár és a Smidt Múzeum június 16-án szombaton, a múzeumok éjszakáján - tájékoztatták az MTI-t kedden a szervezők.

Szombathely, 2012. június 12., kedd (MTI) - Ugrás a sötétbe címmel ajánlja programjait Szombathelyen a Savaria Múzeum, a Vas Megyei Levéltár és a Smidt Múzeum június 16-án szombaton, a múzeumok éjszakáján - tájékoztatták az MTI-t kedden a szervezők.

A három intézmény összefogása már hagyományosnak mondható, hiszen a korábbi években is közösen igyekeztek becsalogatni a látogatókat, ennek megfelelően az idén is ugyanazzal a belépőjeggyel tekinthető meg minden program a három helyszínen.

A Savaria Múzeum kőtárában óceániai ékszereket mutatnak be, alkalmi kiállítás is nyílik a régészeti és történeti tárban Ugrás a sötétbe címmel, valamint a Vasi Múzeumbogár Klub rendezésében látható a híres szombathelyi családok történetét középpontba állító tárlat.

A múzeum dísztermében "láthatatlan kiállításra" invitálják a betérőket, "Mindent a kéznek!" felszólítással.

Este hat órától éjfélig bármikor bekapcsolódhatnak a látogatók a Savaria Múzeumban zajló programokba, amelyek között lesznek játékos foglalkozások, szerepel műhelylátogatás a múzeum restaurátorainak vezetésével, hallgathatnak előadásokat egyebek között például a vasvári koponyák harci sérüléseiről, vagy az ókori Savaria legsötétebb időszakának tartott markomann háborúk időszakáról, de akár a nőjogi küzdelmek kezdeti időszakáról is, amely a XIX-XX. századi Szombathelyet jellemezte.

Éjfélkor a Savaria Múzeum előtti Múzeum parkban máglyát gyújtanak a hagyományőrző íjászok, ezután hirdetik ki a totójáték eredményét, amelynek nyertesei értékes jutalmakban részesülhetnek, például családi fürdőbelépőjegyet nyerhetnek. A totóban a három helyszínnel, a programokkal kapcsolatos kérdésekre kell válaszolni.

A Smidt Múzeumban numizmatikai kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők, akik maguk is kipróbálhatják a pénzverést, de akár régi korok ruháit is magukra ölthetik. A Vas Megyei Levéltár régi épületének pincéjében az egykori vármegyei börtön sötét celláiban barangolhatnak a látogatók, de kinyílnak előttük a máskor elzárt levéltári raktárak, és előadást hallgathatnak meg Ugrás az adósságba címmel Éhen Gyula egykori polgármester városfejlesztő tevékenységéről és a Szombathelyet 1945. március 4-én ért légitámadásról is.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!