Magyarország

2012.06.13. 13:22

PwC: a nagyvállalatok több mint 40 százaléka új termékben látja a növekedés forrását

Budapest, 2012. június 13., szerda (MTI) - A magyarországi nagyvállalatok 41 százaléka új termék vagy szolgáltatás kifejlesztésében lát potenciális növekedési lehetőséget a PricewaterhouseCoopers (PwC) friss felmérése szerint.

Budapest, 2012. június 13., szerda (MTI) - A magyarországi nagyvállalatok 41 százaléka új termék vagy szolgáltatás kifejlesztésében lát potenciális növekedési lehetőséget a PricewaterhouseCoopers (PwC) friss felmérése szerint.

A PwC Első magyarországi magánvállalkozói vezérigazgató felmérésének eredményeit szerdán juttatta el az MTI-nek: a kutatás egyik fő megállapítása, hogy bár a nemzetközi háttér és az anyavállalati tőke hiánya sebezhetőbbé teszi a hazai cégeket a szeszélyes makrogazdasági trendekkel szemben, ám azok mégis sokkal pozitívabban látják egyéni lehetőségeiket, mint a multinacionális vállalatok.

A kutatás során 9 iparágból közel 70 magyarországi nagyvállalatot kérdeztek meg.

A felmérés kimutatta: a magyarországi vállalattulajdonosok nem számolnak azzal, hogy belátható időn belül javulnak a makrogazdasági folyamatok, ezért inkább csak terveznek. A PwC adatai szerint a tulajdonosok több mint kétharmada tűz ki célokat három évnél rövidebb időtávra. Emiatt a hazai vállalatok vezetőinek túlélési stratégiája inkább a növekedést fenyegető lokális veszélyforrások kiküszöbölésére és a cég belső hatékonyságának növelésére összpontosít.

A saját szervezetbe vetett bizalom kimagasló a nagyvállalatoknál: a tulajdonosok 83 százaléka szerint árbevételük hosszú távon növekedni fog, egy éven belül pedig 47 százalékuk várja ugyanezt.

A potenciális növekedési lehetőségek közül a megkérdezett cégek vezetőinek 41 százaléka említette új termék vagy szolgáltatás kifejlesztését, 18 százalék magasabb részesedés elérését a meglévő piacokon, 12-12 százalék az összeolvadást, cégvásárlást, valamint az új piacokon való megjelenést. A megkérdezettek mindössze 6 százaléka jelezte, hogy új vegyesvállalatokban, stratégiai szövetségekben látja a növekedés forrását.

A PwC felmérése szerint, bár a vállalkozások tulajdonosai továbbra is törekszenek költségeik csökkentésére és működésük optimalizálására, az idén már inkább a stratégiai szövetségekbe vagy a vegyesvállalatokba történő belépési lehetőségeket keresik. Tavaly a válaszadók 65 százaléka hajtott végre költségcsökkentést és működési optimalizálást.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!