Magyarország

2012.06.13. 13:28

Rekordmennyiségű jelölés érkezett az idei Prima Primissima Díjra

Budapest, 2012. június 13., szerda (MTI) - Rekordmennyiségű, 550 jelölés érkezett a 2012. évi Prima Primissima Díjra, amelyre tíz kategóriában összesen harminc jelölt esélyes - hangzott el azon a szerdai budapesti sajtótájékoztatón, amelyen bejelentették a Prima-díjasok nevét.

Budapest, 2012. június 13., szerda (MTI) - Rekordmennyiségű, 550 jelölés érkezett a 2012. évi Prima Primissima Díjra, amelyre tíz kategóriában összesen harminc jelölt esélyes - hangzott el azon a szerdai budapesti sajtótájékoztatón, amelyen bejelentették a Prima-díjasok nevét.

A 30 kiválasztott Prima-díjas közül kategóriánként egy-egy jelölt kaphatja meg a Prima Primissima Díjat, amelyet december 7-én fognak átadni. A díj alapításának 10. évfordulója alkalmából idén Jubileumi Primissima Díjakat is kiosztanak a korábbi évek Prima-díjasai közül ötnek. Demján Sándor, üzletember, a díj alapítója emlékeztetett arra, hogy tíz évre vállalta az elismerés finanszírozását, amelyet egyik "büszkeségének" tart. 2013-tól kezdve Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának jelenlegi elnöke és az OTP Bank finanszírozza tovább az elismerést. Demján Sándor a közönségdíj anyagi támogatását vállalta magára.

Az idei primák közül kiemelte Rostás Árpád vándorasztalost, aki nemcsak példát mutat a roma fiataloknak, hanem szakmára is tanítja őket. Szerinte ez a díj célja: példát mutatni a fiataloknak. Csányi Sándor kiemelte: célja a díj függetlenségének továbbvitele, ezért fenntartja a díjak odaítélések rendjét. Megjegyezte, tervezik a tanácsadó testületek számának növelését, hogy tovább erősíthessék a díj "szakmaiságát". Az elnök-vezérigazgató arról is beszélt, hogy az elismerés finanszírozását "minimum tíz évre, de egyébként határozatlan időre" vállalták. A magyar irodalom kategóriában Kiss Anna költő, drámaíró, Krasznahorkai László író és Tornai József költő, író, műfordító lett Prima-díjas.

A magyar színház és filmművészet kategóriában Bodrogi Gyula színművész, Kósa Ferenc filmrendező és Szinetár Miklós rendező a Prima Primissa Díj jelöltje.

A képzőművészek közül Sajdik Ferenc karikaturistát, Ujházi Péter festőművészt és V. Majzik Mária képzőművészt jelölte a testület. A tudósok közül Palkovits Miklós akadémikus, Ritoók Zsigmond filológus és Szemerédi Endre matematikus lett Prima-díjas.

A magyar oktatás és köznevelés mezőnyében Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, Grétsy László nyelvész és a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola esélyes a Prima Primissima Díjra. Az építészet, építőművészet kategóriában Balogh Balázs építészmérnök, Lázár Antal építészmérnök és Török Péter táj- és környezetépítész a jelölt.

A magyar sajtó képviselői közül Benda László szerkesztő, riporter, Riskó Géza, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap sportfőszerkesztője és Süveges Gergő, a közmédia műsorvezetője lett Prima-díjas. A magyar népművészet és közművelődés kategóriában a Bihari János Táncegyüttes, Halmos Béla népzene oktató és Rostás Árpád vándorasztalos került a jelöltek közé.

A magyar zeneművészet kategóriában a Kodály Kórus Debrecen, Miklósa Erika operaénekes és Szenthelyi Miklós hegedűművész esélyes a fődíjra.

A magyar sport kategória jelöltjei Kulcsár Győző párbajtőröző, Magyar Zoltán tornász és Portisch Lajos nagymester sakkozó lettek.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!