Magyarország

2012.06.30. 19:26

Rétvári: a polgári törvénykönyv őszi vitájakor rendezhető lesz a családvédelmi törvény Ab által kifogásolt pontja

Budapest, 2012. június 30., szombat (MTI) - A polgári törvénykönyv őszi vitájakor rendezhető lesz az a passzus, amelyet a családvédelmi törvényben az Alkotmánybíróság kifogásolt - mondta Rétvári Bence szombaton az MTI-nek.

Budapest, 2012. június 30., szombat (MTI) - A polgári törvénykönyv őszi vitájakor rendezhető lesz az a passzus, amelyet a családvédelmi törvényben az Alkotmánybíróság kifogásolt - mondta Rétvári Bence szombaton az MTI-nek.

Az Alkotmánybíróság (Ab) döntése nyomán a helyzet ugyanakkor egyértelmű, maradt a régi öröklési szabály, és nincsen semmilyen "jogalkalmazási kétség" - közölte a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára a fővárosban a családi olimpia elnevezésű rendezvényen. Megjegyezte: ezt a rendelkezést eddig is nagyon ritkán alkalmazták Magyarországon.

Az Alkotmánybíróság pénteken tájékoztatta az MTI-t arról, hogy felfüggesztette a családvédelmi törvény törvényes öröklésről szóló rendelkezésének hatálybalépését. A testület a döntést azzal indokolta, hogy a törvényes öröklés kérdésében a polgári törvénykönyv és a július elsején hatályba lépő, a családok védelméről szóló törvény között nincs összhang.

Rétvári Bence közlése szerint a kérdés az új Ptk. őszi parlamenti vitájában rendeződhet, és az ott szereplő szabályozást hozzá lehet igazítani a családvédelmi törvény rendelkezéseihez.

Kiemelte: az Ab ugyanakkor határozatával nem érintette a családvédelmi törvénynek a liberális szervezetek és az ombudsman által legtöbbet támadott részét, a család definícióját. Ez az első olyan definíció a magyar jogban, amely törekszik a család fogalmának általános meghatározására. Ez egy integratív, befogadó család fogalom - fogalmazott, kiemelve, hogy a meghatározás az eredeti menetrend szerint július 1-jével hatályba lép.

A kereszténydemokrata politikus rámutatott: ha az Ab ezt kifogásolhatónak tartotta volna, ennek a hatályba lépését sem engedte volna.

Ez rendkívül fontos, mert így szinte teljessé válik a családvédelmi törvény, ami hosszú távon kiszámíthatóvá teszi a családok számára a jogi környezetet, legyen szó a családok támogatásáról, a családi állapotról, vagy a családi adózási rendszerről - mondta Rétvári Bence.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!