Magyarország

2012.06.12. 11:22

Újabb földbérlet miatt tesznek feljelentést a szocialisták

Budapest, 2012. június 12., kedd (MTI) - Újabb, ezúttal egy Bács-Kiskun megyei földbérletpályázat eredménye miatt tesz feljelentést az MSZP.

Budapest, 2012. június 12., kedd (MTI) - Újabb, ezúttal egy Bács-Kiskun megyei földbérletpályázat eredménye miatt tesz feljelentést az MSZP.

Gőgős Zoltán, a mezőgazdasági bizottság szocialista alelnöke kedden sajtótájékoztatón a részletekről szólva elmondta: a borsodi mezőségi állami földek haszonbérbe adásánál gyanított hivatali visszaélés után most egy konkrét ügyben fordulnak az ügyészséghez, miután a Kaskantyún egy tanyasi családi gazdálkodó által bérelt állami földeket - ellentétben a helyben lakók segítését célzó pályázati kiírással - egy másik, három faluval távolabb lakó, szintén birkatartó gazdának adták oda.

Az MSZP-s politikus közölte, azt szerették volna, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium rendezze az ügyet, de miután a tárca úgy válaszolt, hogy nem történt visszaélés, "az egyik juhász helyett a másik nyert", ügyészségi vizsgálatot kérnek. Ezt azzal indokolta, szakmai alapon nem lehet olyan döntést hozni, hogy egy hodály melletti legelőre egy másik birkaállományt engednek be, így az ügyben felvetődik a hivatali visszaélés gyanúja.

"A földalapkezelő környéket ismerő dolgozói biztosan nem ilyen döntést hoztak volna, ez külső beavatkozásra történt" - jelentette ki Gőgös Zoltán, megjegyezve azt is, hogy bár a földbérlet győztesének családja valóban juhászattal foglalkozik, "maga a nyertes egy könyvtáros hölgy".

Az MSZP-s képviselő arra is kitért, azért folytatják a feljelentéseket immáron konkrét ügyekben, hogy cáfolják a szakminisztérium vádját, amely szerint csak néhány esetet kifogásolnak, a pályáztatás nagy része azonban rendben van.

A szocialisták három héttel ezelőtt nyilvánosságra hozták az állami földbérletpályázatok bírálati szempontjait, amit a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet szabálysértőnek ítélt és jogi lépéseket helyezett kilátásba. Gőgös Zoltán az MTI kérdésére most azt mondta, nem tud róla, hogy ez megtörtént volna, és furcsállná is, mondván, hogy az információkhoz közérdekű adatigényléssel jutottak hozzá, az alkotmány szerint pedig mindenkinek joga van a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!