Magyarország

2012.06.11. 16:09

Vihar - VM: az ország déli és középső részén pusztított a jég és a vihar

Budapest, 2012. június 11., hétfő (MTI) - A hétvégi viharok az első összegzés szerint főként az ország déli és középső részén okoztak károkat a mezőgazdaságban - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfőn az MTI megkeresésére.

Budapest, 2012. június 11., hétfő (MTI) - A hétvégi viharok az első összegzés szerint főként az ország déli és középső részén okoztak károkat a mezőgazdaságban - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfőn az MTI megkeresésére.

Baranya megyében a legnagyobb kárt Véméndről és környékéről jelentették a termelők, ahol szombat este csapadék nélküli, úgynevezett száraz jégesés volt. A diónál nagyobb jég fél órán keresztül esett, a jégkár ezen a területen 20-100 százalékos.

Az őszi árpa és az őszi búza károsodott a legnagyobb mértékben, mivel a jég kiverte a szemeket a kalászokból. A napraforgó állományok csupaszok, a leveleket leverte a jég, bár a tányérok még megmaradtak. A gyümölcsfákat, a szőlő egy részét és a zöldségeseket nagy részben szintén elverte a jég. A károsult terület nagyságának felmérését folyamatosan végzik a szakemberek.

Szigetvár környékén - Dencsháza, Szentegát, Gyöngyösmellék, Szentdénes, Katádfa - is jelentős kárt okozott a helyenként dió nagyságú jég. Itt a károkat folyamatosan jelentik a gazdálkodók. A termelőknek 15 napjuk van arra, hogy kárukat bejelentsék a területileg illetékes megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságához.

Bács-Kiskun megye déli részén, a Kisszállás-Jánoshalma-Borota vonalban mintegy 2.000 hektáron szántóföldi kultúrákban keletkezett eltérő nagyságú jégkár, elsősorban az Agroprodukt Kft. és a Hergevica Kft. területein. A tájékoztatás szerint a pontos felmérés most folyik.

A VM közleménye szerint Békés megyében Csanádapáca és Medgyesegyháza térségét érte jelentősebb jégkár. Itt hozzávetőlegesen 100 hektár dinnye megsemmisült. A falugazdászok jelenleg is végzik a kárfelmérést.

Csongrád megyében Forráskút és Balástya körzetéből jelentősebb jégverést jeleztek, amely a téli, illetve tavaszi fagyokat átvészelt gyümölcsösökben 80-90 százalékos kárt okozott. A kertészeti kultúrákban - saláta, káposzta, paprika - 40-100 százalékos a veszteség. A gabonaféléknél 50 százalékos kieséssel kell számolni. A jégverés erősségét jelzi, hogy a fóliasátrakon 1 négyzetméteres területen 120-150 körüli a jégverés nyom, helyenként át is lyukasztotta a borítást.

Hódmezővásárhely környékén is esett jég, de ott nagyobb mennyiségű esővel együtt, így a károk mértéke kisebb, konkrét kárbejelentés még nem érkezett - közölte a szaktárca.

Heves megyében szórványosan fordult elő viharkár és jégeső, Pest megyében jégesőt Érd térségében észleltek, de ezekről a területekről károkról egyelőre nem érkezett bejelentés - áll a közleményben.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!