Magyarország

2012.07.04. 17:23

Budai Gyula: 1,5 milliárd forint jut a Tanyafejlesztési Programra

Budapest, 2012. július 4., szerda (MTI) - A Tanyafejlesztési Program finanszírozására mintegy 1,5 milliárd forint fordítható az idén, szemben a tavalyi 1 milliárd forinttal, jövőre pedig ez a forrás várhatóan már megközelíti a 2 milliárd forintot - mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Budapest, 2012. július 4., szerda (MTI) - A Tanyafejlesztési Program finanszírozására mintegy 1,5 milliárd forint fordítható az idén, szemben a tavalyi 1 milliárd forinttal, jövőre pedig ez a forrás várhatóan már megközelíti a 2 milliárd forintot - mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.Az államtitkár bejelentette: a Tanyafejlesztési Program forrásaira július 9-től pályázhatnak az érintettek augusztus végéig. A rendelkezésre álló pénzből két fő területet kívánnak támogatni: a települési és térségi fejlesztéseket, valamint a tanyagazdaságok fejlesztéseit. Az előbbi célra mintegy 1,04 milliárd forint áll rendelkezésre, míg az utóbbira mintegy 400 millió forint.

Budai Gyula emlékeztetett: a Tanyafejlesztési Program - amelyet az idén hirdetnek meg másodszor - a Nemzeti Vidékstratégia (NVS) egyik kiemelt vidékfejlesztési programja.

Az államtitkár beszélt arról, hogy a települési és térségi fejlesztési célok között szerepel a tanyán termelt áruk piacra jutásának támogatása. Erre a célra mintegy 450 millió forint használható fel. A külterületi földutak karbantartására mintegy 300 millió forint fordítható. A villany nélküli tanyák energiaellátását szolgáló önkormányzati fejlesztéseket mintegy 120 millió forinttal lehet támogatni. A tanyagondnoki szolgálatok fejlesztésére 100 millió forint költhető, a térségi tanyafejlesztési programok kidolgozására pedig mintegy 70 millió forint nyerhető el összességében.

A tanyagazdaságok fejlesztéseit - amelyek között szerepel a tanyák felújítása, a gazdálkodáshoz szükséges gépek korszerűsítése, fejlesztése, továbbá az egészséges ivóvíz bevezetése - mintegy 400 millió forint szolgája.

Balogh József (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Magyarországi Tányán Élők Egyesületének elnöke arról beszélt, hogy a szóban forgó program nyújtotta anyagi segítség igen sokat jelent a tanyán élő emberek számára, mert ott minden segítség fontos. A tanyák népszerűsége ugyanis nő, mert míg 2001-ben mintegy 220 ezren éltek tanyán Magyarországon, addig most 300 ezer körüli a lélekszám. Az országgyűlési képviselő úgy vélte: a program hatására javulhatnak a tanyán élők életkörülményei, és áruik könnyebben juthatnak majd a piacra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!