Magyarország

2012.07.02. 18:49

Győri Enikő: a kis tagállamok EU-elnöksége sikeresebb lehet

Budapest, 2012. július 2., hétfő (MTI) - Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára szerint sikeresebb lehet a kis- és közepes méretű tagállamok EU-elnöksége, mert a feladatok jó teljesítése melletti elkötelezettség sokkal fontosabb, mint egy ország ereje.

Budapest, 2012. július 2., hétfő (MTI) - Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára szerint sikeresebb lehet a kis- és közepes méretű tagállamok EU-elnöksége, mert a feladatok jó teljesítése melletti elkötelezettség sokkal fontosabb, mint egy ország ereje.Az államtitkár a budapesti ciprusi nagykövetség által a ciprusi soros elnökség kezdete alkalmából szervezett hétfői budapesti fogadáson azt mondta, a soros elnökség intézménye azért jó, mert biztosítja, hogy félévenként más szemszögből figyeljék Európát.

Vasszosz Chamberlen, a szigetország budapesti nagykövete beszédében kiemelte, a soros elnökség nagy kihívás egy kis országnak, de fontos lehetőség is arra, hogy hatékonyan hozzájáruljon az EU fejlődéséhez. Bár nehéz időkben veszik át a posztot, Ciprus készen áll a feladatra - hangoztatta.

Meggyőződése - mondta -, hogy az uniónak megerősödve kell kikerülnie a gazdasági válságból, jobb Európát kell teremteniük a fiataloknak, és ezt a célt hirdeti az elnökség mottója, az Egy jobb Európa felé jelszó is. Ennek eléréséhez Ciprus a növekedés ösztönzésére és a munkahelyteremtésre, egyidejűleg a költségvetési egyensúly megőrzésére igyekszik ráirányítani a figyelmet - emelte ki. Hozzátette: országának egyik legfontosabb feladata alighanem az lesz, hogy előrelépést érjenek el a következő többéves (2014-2020) költségvetés tárgyalásain.

Országa szükségesnek tartja a fenntartható fejlődés, az energiapolitika, a szolidaritás és a társadalmi kohézió középpontba állítását is, emellett el akarják érni, hogy Európa közelebb kerüljön a déli szomszédaihoz - jegyezte meg.

Mads Sandau-Jensen, a soros elnökséget az év első felében betöltő Dánia nagykövete arról beszélt, hogy olyan időszakban vették át a posztot, amikor az unióban "sok volt a feszültség és kevés a türelem". Kérdéses volt, hogy erős maradhat-e az együttműködés ilyen nagy kihívásokkal szemben - emlékeztetett. Hozzátette: az elnökségnek ebben az időszakban is az együttműködés értékét kellett hangsúlyoznia.

Úgy fogalmazott, Dánia ugyan nem oldott meg minden uniós problémát, de jelentős előrelépést ért el, így bár válságnak még közel sincs vége, a megoldáshoz szükséges első intézkedéseket megtették.

Roman Kowalski lengyel nagykövet az eseményen üdvözölte, hogy ciprusi célok között szerepel a gazdasági növekedés ösztönzése és a tárgyalás a következő többéves költségvetési keretről.

Ciprus a lengyel-dán-ciprusi trió utolsó tagjaként július 1-jén vette át az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét fél évre. Az ország az első olyan tagállam, amely pénzügyi "mentőövre" szorul a poszt betöltése idején.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!