Magyarország

2012.07.11. 11:20

Munkahelyvédelmi terv - MGYOSZ: jó irány a célzott járulékcsökkentés

Budapest, 2012. július 11., szerda (MTI) - A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) támogatja és jó iránynak tartja a szociális járulékcsökkentést, amelyet a kormány a munkahelyvédelmi terv keretében hirdetett meg, azonban úgy véli: a járulékkedvezmény időtartamát még lehetne finomítani egyes célcsoportoknál.

Budapest, 2012. július 11., szerda (MTI) - A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) támogatja és jó iránynak tartja a szociális járulékcsökkentést, amelyet a kormány a munkahelyvédelmi terv keretében hirdetett meg, azonban úgy véli: a járulékkedvezmény időtartamát még lehetne finomítani egyes célcsoportoknál.

A kormány kedden nyújtotta be az Országgyűlésnek a munkahelyvédelmi terv megvalósítása érdekében szükséges egyes törvények módosításáról szóló, valamint a kisvállalati adóra vonatkozó törvényjavaslatot.

Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke az MTI-nek szerdán elmondta, hogy a járulékcsökkentés jelentősen mérsékli a vállalkozói terheket, így a program megkönnyíti a vállalkozások életét a jelenlegi nehéz helyzetben, és foglalkoztatásbővítő hatása van.

Kiemelte: a jelenlegi költségvetési helyzetben az is érthető, hogy a kormány nem tudott általános járulékcsökkentést végrehajtani, hanem célzottan, csak bizonyos csoportokra koncentrálta a kedvezményeket. Rolek Ferenc szerint a programban jól azonosították be a munkaerőpiaci szempontból nehéz helyzetben lévő csoportokat.

Hozzátette ugyanakkor: "helyenként lehet, hogy túl bőkezű a rendszer", bár a vállalkozások minden tehercsökkentésnek örülnek, "de tudjuk, hogy ezt valahol azért meg kell fizetni". Rolek Ferenc szólt arról is: keresik azokat a lehetőségeket, hogy hogyan lehetne a csomag 300 milliárd forintos költségeit csökkenteni.

Kifejtette: a járulékkedvezmény mértékével egyetértenek, mert ahhoz, hogy hatást érjen el a program, jelentős csökkentésre van szükség. A folyósítási időtartamot ugyanakkor a munkába visszatérő kismamák, illetve a 25 éven aluliak esetében a javasolt három év helyett az MGYOSZ szerint két évben kellene maximálni, mert ezeknél a csoportoknál elsősorban a munkaerőpiacra való bekerülés és "megragadás" a fontos, és ha ez sikerült, akkor ők már nem igazán veszélyeztetettek. Ennek megfelelően az MGYOSZ a minél nagyobb, de rövidebb időre folyósított járulékkedvezményt tartana célszerűnek ezeknél az embereknél - összegezte az alelnök.

Rolek Ferenc az 55 év felettiek foglalkoztatása utáni járulékkedvezményről ugyanakkor azt mondta: ott nem a bekerülés, hanem a munkában maradás a probléma, így a járulékkedvezményt "tényleg végig kell vinni a nyugdíjig, mert minél idősebb, annál veszélyeztetettebb".

Az MGYOSZ alelnöke szólt arról is, hogy többek között a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) is egyeztettek a kormánnyal a munkavédelmi tervről, és ez továbbra is így lesz.

Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten jelentette be, hogy a kormány tízpontos munkahelyvédelmi akciótervet hirdet.

A terv részeként a 25 év alattiaknál, az 55 év felettieknél és a képzettséget nem igénylő munkát végzőknél a munkáltatói járulékot a felére csökkentik, a 25-nél kevesebb munkavállalót foglalkoztató cégek pedig ezentúl választhatják majd a - vállalkozás profitját terhelő adókat és a bérek után fizetendő közterheket kiváltó - 16 százalékos kisvállalati adót. A munkahelyvédő intézkedések forrását a tranzakciós illeték kiterjesztéséből teremtik meg.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!