Magyarország

2012.07.20. 13:33

Nielsen: értékben nőtt, mennyiségben csökkent a vegyi áruk és a kozmetikumok eladása

Budapest, 2012. július 20., péntek (MTI) - A háztartási vegyi áruk és kozmetikumok eladásából mintegy 150 milliárd forint bevételt ért el a kiskereskedelem az első félévben, ez 1 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában, a mennyiséget tekintve viszont 2 százalékkal csökkent a forgalom - derül ki a Nielsen legújabb felméréséből.

Budapest, 2012. július 20., péntek (MTI) - A háztartási vegyi áruk és kozmetikumok eladásából mintegy 150 milliárd forint bevételt ért el a kiskereskedelem az első félévben, ez 1 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában, a mennyiséget tekintve viszont 2 százalékkal csökkent a forgalom - derül ki a Nielsen legújabb felméréséből.A fogyasztói információkat és ismereteket szolgáltató vállalat 90 termékkategóriát mért. Az átlagosnál jobban, legalább öt százalékkal emelkedett értékben a pelenka, a mosogatószer, a papír zsebkendő és a hajfesték forgalma.

A Nielsen közleménye szerint továbbra is koncentrált a forgalom. Az első félévi 150 milliárd forint bevételből 82 százalék jutott a 400 négyzetméternél nagyobb élelmiszerüzletekre és drogériákra.

A különböző üzlettípusok piaci részesedése általában stabil. A legutóbbi félév során annyi változott, hogy értékben a hipermarketek részaránya 2 százalékponttal, 36 százalékra csökkent. A főleg a diszkontokat és szupermarketeket magában foglaló 401-2.500 négyzetméter közötti üzlettípus mutatója viszont 2 százalékponttal nagyobb lett, 19 százalékot ért el.

Néhány nagy forgalmú terméket a fogyasztók kiemelkedő mértékben szereznek be a legnagyobb eladóterű, 2.500 négyzetmétert meghaladó üzletekből. Értékben a hipermarketek piaci részesedése mosószerből 46, öblítőből 44, tusfürdőből pedig 41 százalék volt az első félévben.

A drogériákban fogyott el viszont a pelenkák 43, a dezodorok 40, a testápoló krémek 41 és a hajfestékek 63 százaléka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!