Magyarország

2012.08.29. 15:23

Országos jelentőségű védett természeti terület lett a Tamariska-domb

Budapest, 2012. augusztus 29., szerda (MTI) - Védetté nyilvánította a csepeli Tamariska-dombot Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerdán az MTI-t.

Budapest, 2012. augusztus 29., szerda (MTI) - Védetté nyilvánította a csepeli Tamariska-dombot Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerdán az MTI-t.Az erről szóló VM rendelet kedden jelent meg a Magyar Közlönyben.

A tárca közleménye szerint a Tamariska-domb összesen 8 védett növényfajnak ad otthont. Legértékesebb élőhelyein, a homoki gyepeken megtalálható a magyar csenkesz, a homoki fátyolvirág, a homoki árvalányhaj, a budai imola, a báránypirosító vagy a homoki csüdfű. Az állatvilág is változatos, összesen 50 védett faj él ezen a területen - elsősorban olyanok, amelyek sikeresen alkalmazkodnak a környező lakóövezet zavaró hatásaihoz. A dombon fekvő feketefenyves ligetben fészkel és telel át az erdei fülesbagoly.

A Tamariska-domb a környező kertvárosi lakóövezet egyetlen nagyobb területű zöldfelülete, ennek megfelelően a csepeliek korábban is használták kikapcsolódásra, pihenésre. Országos jelentőségű védett természeti területként ez a funkció - a természeti értékek megőrzését, fenntartását és bemutatását prioritásként kezelve - továbbra is fennmaradhat - közölte a VM.

 

 

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!