Magyarország

2012.08.29. 17:08

Sikkasztás miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság Taszár polgármesterét

Kaposvár, 2012. augusztus 29., szerda (MTI) - Folytatólagosan, nagyobb értékre elkövetett sikkasztás miatt nem jogerősen 10 hónap - egy évre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélte Taszár polgármesterét szerdán a Kaposvári Városi Bíróság. Pataki Sándor (független) a bíróságtól előzetes mentesítést kapott, így nem kell lemondania a somogyi település élén betöltött tisztségéről.

Kaposvár, 2012. augusztus 29., szerda (MTI) - Folytatólagosan, nagyobb értékre elkövetett sikkasztás miatt nem jogerősen 10 hónap - egy évre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélte Taszár polgármesterét szerdán a Kaposvári Városi Bíróság. Pataki Sándor (független) a bíróságtól előzetes mentesítést kapott, így nem kell lemondania a somogyi település élén betöltött tisztségéről.A bíróság - elfogadva a vádhatóság álláspontját - azért mondta ki a községvezető bűnösségét, mert az önkormányzat tulajdonába 2008 októberében ingyenesen adott laktanyából 2009-ben 361 ezer forint értékben adott el az önkormányzat olyan, a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében lévő, az önkormányzat őrzésére bízott eszközöket - lemezszekrényeket és működésképtelen faipari gépeket -, amelyekre nem volt felhatalmazása.

A jelenleg harmadik ciklusát töltő 44 éves polgármester az utolsó szó jogán azt mondta: nem követett el bűncselekményt. Azzal érvelt, hogy ő csupán végrehajtója volt a képviselő-testület határozatának. Erre azonban - miként az ítélet indoklásában a bíró kifejtette - nem hivatkozhat, mert ő felelős a gazdálkodás törvényességéért.

A polgármester szerint a laktanya átadásakor külön kérése volt a Honvédelmi Minisztériumnak, hogy "kezdjen valamit" a használaton kívüli berendezésekkel, amelyeket a honvédség azért hagyott ott, mert túl sokba került volna az elszállításuk és megsemmisítésük. Az csak később derült ki számára, hogy valójában nem adhatja el az őrzésre átadott ingóságokat, amelyek szakértő által megállapított értékét egyébként vitatta.

Pataki Sándor ügyvédje szerint védence nem jogvégzett ember, a szerződést az önkormányzat szakapparátusának kellett volna átnéznie, a jegyzőnek pedig jeleznie kellett volna, ha egy testületi határozat jogszabályt sért. Szerinte a taszári laktanya ingóságainak esetében nem felelős őrzésről van szó, hiszen az önkormányzat nem kérheti vissza ennek költségeit, amelyek mára elérték a 34 millió forintot.

Az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett. Az ügyben a Kaposvári Törvényszék hoz jogerős ítéletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!