Magyarország

2012.09.24. 11:57

Elkezdődött az M43-ason tömegszerencsétlenséget okozó román kamionos pere

Szeged, 2012. szeptember 24., hétfő (MTI) - Elkezdődött az M43-as autópályán 2011. október 30-án tizennégy halálos áldozattal járó tömegszerencsétlenséget okozó román kamionos pere hétfőn a Szegedi Városi Bíróságon.

Szeged, 2012. szeptember 24., hétfő (MTI) - Elkezdődött az M43-as autópályán 2011. október 30-án tizennégy halálos áldozattal járó tömegszerencsétlenséget okozó román kamionos pere hétfőn a Szegedi Városi Bíróságon.A kamiont vezető 31 éves aradi férfit halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolják.

A Németországban faárut szállító kamion röviddel éjfél előtt a sztráda 17-es kilométere közelében, egy jobbra ívelő kanyarban előbb áttért a belső forgalmi sávba, majd átszakította a középső elválasztó korlátot, és a jobb pályatesten összeütközött egy román mikrobusszal. Az ütközés pillanatában a kamion sebessége 63-64, a mikrobuszé 80 kilométer lehetett óránként.

A busz tizennégy utasa a helyszínen meghalt, egy sértett pedig súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. A balesetben a kamionsofőr is megsérült, a tárgyalásra is mankóval sántikálva érkezett. Az áldozatok - köztük egy hatéves kislány, egy nyolcéves kisfiú és négy nő - valamennyien román állampolgárok voltak.

A mikrobusz - forgalmi engedélye szerint – kilenc utast szállíthatott volna, a járműbe azonban gyárilag csak nyolc ülés volt, a többi széket házilag szereltek be, s a csomagoknak sem volt külön tárolórekesz.

Az ügyészség szerint a baleset a vádlott fáradtsága, figyelmetlensége miatt következett be, a férfi a bíróság előtt azt vallotta, nem emlékszik a szerencsétlenség körülményeire. A vádlott elismerte, hogy az indulás előtt rosszul érezte magát, influenzaszerű tünetei miatt gyógyszert szedett, de attól kiütései lettek, ezért orvoshoz fordult. Az Arad megyei kórházban infúziót, majd olyan gyógyszereket kapott, melyeket otthon is szedhetett. A vádlott korábban, a nyomozati bíró előtt még azt vallotta, saját felelősségére távozott a kórházból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!