Magyarország

2012.09.03. 15:21

OH: a következő hónapokban kiugróan magas lehet a diákigazolvány-igénylések száma

Budapest, 2012. szeptember 3., hétfő (MTI) - A korábbi évekhez képest augusztusig kevesebb diákigazolvány-igénylés érkezett az Oktatási Hivatalhoz - közölte hétfőn a hivatal, egyúttal arra is felhívva a figyelmet: annak érdekében, hogy minden érintett időben megkapja az igazolványát, a diákok (és szüleik), a hallgatók, a köz- és felsőoktatási intézmények, valamint a hivatalok hatékony együttműködésére van szükség.

Budapest, 2012. szeptember 3., hétfő (MTI) - A korábbi évekhez képest augusztusig kevesebb diákigazolvány-igénylés érkezett az Oktatási Hivatalhoz - közölte hétfőn a hivatal, egyúttal arra is felhívva a figyelmet: annak érdekében, hogy minden érintett időben megkapja az igazolványát, a diákok (és szüleik), a hallgatók, a köz- és felsőoktatási intézmények, valamint a hivatalok hatékony együttműködésére van szükség.A köz- és felsőoktatási intézmények augusztusig közel 154 ezer elektronikus diákigazolvány igénylést továbbítottak, amelyet az adatfeldolgozást végző Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. egységesítve és hiánytalanul továbbított az Oktatási Hivatal felé. Ezekből azonban a hivatal 30 ezret a személyes adatok hibája miatt nem tudott befogadni, ezek a hiba megjelölésével visszakerültek az oktatási intézményekhez.

A Nemzeti Egységes Kártyarendszer előírásai szerint az új típusú, elektronikusan beküldött diákigazolvány igénylések adatai, valamint az igénylésekhez kapcsolódó dokumentumok feldolgozása és a diákigazolványok kibocsátása folyamatosan zajlik.

Az elkészült igazolványokat a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) kézbesíti a tanulóknak és hallgatóknak. Mindeddig közel 68 ezer diákigazolványt küldtek ki.

A hivatal honlapján közzétett tájékoztató szerint a beadott igénylések száma elmarad a korábbi években tapasztalt mennyiségtől, így várható, hogy nagyrészük szeptember-október hónapban érkezik majd be. Kitértek arra is, hogy mivel a 2012-es általános felsőoktatási felvételi eljárásban a jogszabályi rendelkezések alapján megszűnt a diákigazolvány-igénylés lehetősége, idén a felsőoktatási hallgatók is csak a beiratkozás után - szeptember folyamán - kérhetik az igazolványuk kiállítását.

A tájékoztatóban felidézték: idén januárban megváltozott az elektronikus diákigazolvány-igénylés folyamata. A diáknak vagy hallgatónak először az okmányirodában kell elkészíttetnie az igazolványhoz szükséges fényképet, valamint rögzíttetnie az aláírásmintáját. Ezután jeleznie kell az oktatási intézmény felé a diákigazolvány iránti igényét, valamint be kell fizetnie az ehhez kapcsolódó díjat. A befizetett összegeket az intézmények nem egyenként, hanem több igénylésről közösen kiállított elektronikus számla alapján utalják tovább az Oktatási Hivatalnak.

A változásokról az Oktatási Hivatal folyamatosan tájékoztatta és tájékoztatja az érintett köz- és felsőoktatási intézményeket. Az elektronikus diákigazolvány-igénylések benyújtásához szükséges tájékoztató levelek, az igénylés folyamatábrája és egyéb információs dokumentumok megtalálhatók a www.diakigazolvany.hu oldalon.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!