Magyarország

2012.09.11. 15:32

Orbán: a kabinet a béremelések kormánya

Budapest, 2012. szeptember 11., kedd (MTI) - A jelenlegi kabinet a béremelések, minimálbér-emelések kormánya a gazdasági ésszerűség határain belül - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a LIGA Szakszervezetek vezetésével folytatott keddi budapesti megbeszélése utáni sajtótájékoztatón.

Budapest, 2012. szeptember 11., kedd (MTI) - A jelenlegi kabinet a béremelések, minimálbér-emelések kormánya a gazdasági ésszerűség határain belül - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a LIGA Szakszervezetek vezetésével folytatott keddi budapesti megbeszélése utáni sajtótájékoztatón.

A kormányfő elmondta, egyetértettek az érdekképviseleti vezetőkkel abban, hogy ma minden béremelés indokolt Magyarországon, de olyan gazdaságpolitikát nem szabad folytatni, amely gazdasági teljesítmény híján hitelezésből finanszírozná azt. Vagyis minden béremelést üdvözöl a kabinet, azzal a kitétellel, hogy a gazdaságnak kell megtermelnie a szükséges forrásokat - magyarázta.

Orbán Viktor megerősítette, hogy az adórendszert érintő minden véleményt kész megfontolni, arra azonban nem hajlandó, hogy visszalépjenek azon adórendszer irányába, amely tönkretette Magyarországot. "Magyarországot 2010-ig egy olyan adórendszer uralta, amely család-, munka- és vállalkozásellenes volt" - vélekedett, hozzátéve, hogy erre adott a kormány választ akkor, amikor megkezdte az adók átterelését a munkát terhelőkről, a forgalmat és a fogyasztást terhelők irányába.

A kormányfő mindezt arra reagálva mondta, hogy Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke a találkozó utáni sajtótájékoztatón elmondta: megosztották a miniszterelnökkel az őket foglalkoztató problémákat, egyebek között azt, hogy álláspontjuk szerint az egykulcsos adórendszer nem kellően szolidáris és igazságos. "Ebben persze nagyon távol állnak egymástól az álláspontjaink" - jelezte az elnök.

A LIGA felvetette, hogy módosítani kellene az új Munka törvénykönyvének azon két paragrafusát, amely szerintük diszkriminálja az állami vállalatokat.

Szóba került a sztrájktörvény LIGA által szorgalmazott módosítása is, mert a szövetség szerint a jogszabály "elvonja" a sztrájkjogot. Gaskó István beszélt a jövő évi bérfejlesztés szükségességéről is, és úgy véli, a reálbéreket minimálisan fejleszteni kell, a minimálbért pedig az átlagos bérfejlesztésnél jobban kell emelni. Elmondta, az ülésen a fegyveres és rendvédelmi szféra kapcsán a szakszervezeti jogosítványokról, a kollektív munkaügyi védelemről is egyeztettek.

A LIGA felvetéseire reagálva Orbán Viktor kifejtette: a köztulajdonban lévő munkáltatóval fennálló munkaviszony kérdésében év végéig megállapodás születhet, a sztrájktörvényt viszont a kormány nem akarja módosítani, de abban partner, hogy a sztrájkjog bírói gyakorlatban való érvényesülését áttekintsék. Át fogják nézni a közszférában is a kollektív munkaügyi kapcsolatokat - tette hozzá.

A miniszterelnök egyúttal arra kérte a szakszervezeteket, kövessék nyomon az IMF/EU-tárgyalások alakulását, és jelezzék, melyek azok a feltételek, amelyeket még elfogadhatónak tartanak, és melyek azok, amelyeket már nem. Megjegyezte, a tárgyalások során folyamatosan tájékoztatni fogják az érdekképviseleteket.

Orbán Viktor arra is kérte Gaskó Istvánt, támogassák a kormányt a munkahelyvédelmi akcióterv végrehajtásában, mert anélkül nem lehet béremelésről sem beszélni.

A kormányfő egy, az élelmiszerár-robbanással kapcsolatos kérdésre elmondta: a szerdai kormányülésen alakul meg a Nemzetgazdasági és a Vidékfejlesztési Minisztérium közös bizottsága, amely az év végére készíti el intézkedési javaslatait arra vonatkozóan, hogy Magyarország hogyan reagáljon egy árrobbanásra. Ennek köszönhetően az ország felkészülten fogad majd egy ilyen helyzetet - emelte ki.

Egy másik kérdésre a miniszterelnök elmondta: a keddi elnökségi ülésen más, ágazati szakszervezetek is jelen voltak, és ígéretet tett arra, hogy az egyeztetések ágazati szinten is folytatódnak. Gaskó István beszámolt arról, hogy az ülésen több, a LIGA Szakszervezetekhez, és három másik konföderációhoz tartozó hat szakszervezet is részt vett, és a miniszterelnök az ő felvetéseiket, problémáikat is meghallgatta.

Arra a kérdésre, hogy a miniszterelnök tárgyal-e más szakszervezeti konföderációkkal is, Orbán Viktor - utalva arra, hogy Gaskó Istvánnal és a LIGA-val hagyományosan jó a kapcsolatuk - azt mondta: "meglátjuk, mire jutok a legegyszerűbbel...".

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!