Magyarország

2012.09.08. 10:42

Roma fiatalok mutatnak be Ibsen-átiratot egy norvég ösztöndíj jóvoltából

Budapest, 2012. szeptember 8., szombat (MTI) - Nemzetközi Ibsen-ösztöndíjat kapott Norvégiától a Független Színház; ennek köszönhetően a következő hónapokban egy Peer Gynt-átiratot mutatnak be hátrányos helyzetű roma fiatalok részvételével.

Budapest, 2012. szeptember 8., szombat (MTI) - Nemzetközi Ibsen-ösztöndíjat kapott Norvégiától a Független Színház; ennek köszönhetően a következő hónapokban egy Peer Gynt-átiratot mutatnak be hátrányos helyzetű roma fiatalok részvételével.

Balogh Rodrigó, a színház alapítója szeptember 10-én a norvégiai Skienben, a világhírű skandináv drámaíró szülőházában veheti át az ösztöndíjat, amelynek összege 270 ezer norvég korona (hozzávetőleg 10 millió forint).

Mint a www.ibsenawards.com oldalon olvasható, az ösztöndíjas színházi produkció, a Peer Gynt gyermekei keretében a norvég szerző életét, vívódásait mutatják be, aki sok cigány értelmiségihez hasonlóan identitásválságba kerül, amikor környezete elvárásai és a saját vágyai között őrlődik. Az előadás új megközelítésben láttatja a cigány integráció kérdését, a sokszor gyökerét vesztett cigány értelmiség útkeresését.

A norvég kormány által 2007-ben kezdeményezett Nemzetközi Ibsen-ösztöndíjjal idén négy - brit, portugál, kubai és magyar - produkciót támogatnak. Idén először választott a bírálóbizottság magyar színházcsinálókat a közel 60 nemzetközi jelentkezőből.

Az ösztöndíj, amelyet egy, a norvég kulturális minisztérium és a skieni önkormányzat által közösen kinevezett zsűri ítél oda 2008 óta, a társadalmi diskurzust ösztönző, az ibseni kérdéseket új megvilágításba helyező, innovatív színházi formációkat kívánja erősíteni.

A Független Színház 2004-ben alakult azzal a céllal, hogy aktuális társadalmi kérdéseket új megvilágításba helyező, emberközpontú darabokat állítson színpadra. Az elmúlt években a menekültek helyzetével, a háború utáni traumatikus állapottal, a családi konfliktusok során kialakuló személyiségzavarral, a diszkrimináció és integráció kérdéskörével, valamint a roma gyilkosságok ügyével egyaránt foglalkozott. 2009-ben a Tavaszi Fesztivál keretében bemutatott Tollfosztás színdarabjuk volt az első hazai előadás, amely a jelenkor cigányságot is érintő társadalmi kérdéseit dolgozta fel.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!