Magyarország

2012.10.16. 15:22

A kukorica 86 százalékát betakarították Zala megyében

Zalaegerszeg, 2012. október 16., kedd (MTI) - A kukorica mintegy 86 százalékát betakarították Zala megyében; az eddigi átlaghozam 3,9 tonna volt hektáronként, több mint fél tonnával kevesebb a becsült átlagnál - közölte Horváth Gyula, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője kedden az MTI-vel.

Zalaegerszeg, 2012. október 16., kedd (MTI) - A kukorica mintegy 86 százalékát betakarították Zala megyében; az eddigi átlaghozam 3,9 tonna volt hektáronként, több mint fél tonnával kevesebb a becsült átlagnál - közölte Horváth Gyula, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője kedden az MTI-vel.A betakarítás kezdetén a hektáronkénti átlagtermés elérte az 5,22 tonnát. A becslések szerint átlagosan 4,5 tonna kukoricára számítottak hektáronként, de a tápanyaggal jobban ellátott táblák sem váltották be a reményeket - mondta Horváth Gyula.

Az elmúlt öt évben átlagosan 6,5-7 tonna kukorica termett hektáronként Zala megyében.

Eddig 42.600 hektáron végeztek a kukorica betakarításával. A munkákat ugyan hátráltatja a hét eleji esőzés, de október végéig a fennmaradó 7 ezer hektárnyi kukoricaföldön is befejezik a munkákat - erősítette meg a kormányhivatal vezetője.

Hozzátette, a kevesebb mennyiség ellenére sem várható a kukorica árának drasztikusabb növekedése. A tőzsdei előjegyzések szerint novemberben tonnánként 66 ezer forintért, decemberben pedig tonnánként 65 ezer forintért lehet eladni a kukoricát. (Szeptember végén a kukorica tonnánkénti tőzsdei ára elérte a 70 ezer forintot.)

Horváth Gyula arról is tájékoztatatott, hogy a megyében megkezdődött az őszi búza és 3 ezer hektáron a tritikálé vetése. A vetési szándék szerint idén a termelők közel 24 ezer hektáron vetnek őszi búzát, eddig 10 ezer hektáron került földbe a mag.

A repce vetésterülete eléri a 15 ezer hektárt. Nyár végén és az ősz első hónapjában még úgy tűnt, hogy az elmúlt évekhez képest egyharmadára csökken idén a repce vetésterülete. A szeptember végi esőzés és a kedvező időjárás viszont megkönnyítette a talajmunkákat, így további 5 ezer hektáron tudtak még repcét vetni.

Horváth Gyula szólt arról is, hogy a nyári aszály, felhőszakadás, jégverés miatt 530 kárigény érkezett be a Zala megyei földművelésügyi igazgatóságra. A termelők eddigi bejelentése szerint a kár mintegy 19 ezer hektár mezőgazdasági területet érint. (Zala megyében összesen 120 ezer hektárnyi területen folytatnak mezőgazdasági tevékenységet.)

Az igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy a gazdáknak november 30-ig kell benyújtaniuk a mezőgazdasági kárigényüket, valamint az azt követő kárösszeg pontos meghatározását. Az adminisztrációs feladatokban, kárigénylő bejelentő lapok kitöltésében a falugazdászok segítséget tudnak nyújtani a termelőknek.

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!