Magyarország

2012.10.31. 11:57

Államkötvényért útlevél

Bárki lehet magyar állampolgár, ha röpke 70 millióért államkötvényt vesz. A nemzetközi visszhangja nem túl rózsás az elképzelésnek, sőt egy brit politikus szerint a magyar kormány csúnyán visszaél az uniós állampolgársággal.

Bárki lehet magyar állampolgár, ha röpke 70 millióért államkötvényt vesz. A nemzetközi visszhangja nem túl rózsás az elképzelésnek, sőt egy brit politikus szerint a magyar kormány csúnyán visszaél az uniós állampolgársággal. Felröppent a hír az angol sajtóban, hogy Magyarországon, ha valaki 70 millió forintért államkötvényt vásárol, állampolgár lehet, magyar útlevéllel, amivel az EU-n belül szabadon mozoghat. Aggódnak az Unióba így magukat bevásárló kínaiak és oroszok miatt.

A Daily Mail cikke szerint a kormány támogatását is élvező elképzelést kínai üzletemberek sürgették. A lap úgy fogalmaz: – Magyarországnak több millió fontos devizahátraléka van, ami az elkövetkezendő pár évben jár le, így meg kell találni a módját, hogyan refinanszírozza azt. Budapest az EU-tól és a Nemzetközi Valutaalaptól is segítséget kért, de a tárgyalások elhúzódnak és a megállapodásra legfeljebb 50% esély van.

Így a honosítási ügyeket felügyelő szerveket arra kérte fel az adósságkezelő hivatal, hogy speciális, „tartózkodási kötvényeket” állítson ki külföldieknek. Aki pedig legalább hetven millió forintnak megfelelő részt vállal a magyar adósságból, kedvezményes bevándorlási eljárásban részesül – írja a Daily Mail.

A változtatás célja, hogy megteremtse a „befektető rezidens” intézményét Magyarországon – áll az indítványt benyújtó ügyvédek javaslatában a lap szerint. – A tervek szerint az államkötvény vásárlás és az állampolgárság megszerzése közötti közvetlen kapcsolat segítene megoldani az államadósság finanszírozását. Azoktól, akik erre pályáznak olyan más befektetéseket is várnak, amik fellendíthetik az ingatlan-, a lakossági és a befektetési piacokat – olvasható a portálon.

A cikkben megszólal Babák Mihály is, akitől ennyit idéznek: – A kínaiak többször megfogalmazták, hogy segíthetnénk a magyarországi befektetéseiknek – mondja. A cikk pedig a továbbiakban úgy fogalmaz: – Magyarországon az államadósság az éves gazdasági teljesítmény közel 80%-a és a háztartások is egy hegynyi deviza hátralékkal küzdenek.

A brit konzervatív párt európai parlamenti képviselője, Priti Patel így vélekedik a magyar kormány elképzeléseiről: – Ez egy megdöbbentő visszaélés a Magyar Kormány részéről az uniós állampolgársággal és számos olyan hibára rávilágít, ami az EU-t és annak működését érinti. Ez az eljárás jelentős kihívásokat rejteget az Unió számára, a migrációs kérdéseket illetően, a szociális és gazdaságpolitikát illetően – nyilatkozta a politikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!