Magyarország

2012.10.02. 19:38

Éger István: a kormány kezelje súlyuknak megfelelően az egészségügy problémáit!

Budapest, 2012. október 2., kedd (MTI) - Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke kedden azt kérte az emberi erőforrások miniszterétől, hogy a kormány kezelje az egészségügy problémáit azok súlyának megfelelően.

Budapest, 2012. október 2., kedd (MTI) - Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke kedden azt kérte az emberi erőforrások miniszterétől, hogy a kormány kezelje az egészségügy problémáit azok súlyának megfelelően.Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy Balog Zoltán miniszter kedden hivatalában fogadta Éger Istvánt. A találkozón megvitatták az egészségügy aktuális kérdéseit, és egyetértettek abban, hogy a tárca egészségügyi államtitkársága a jelentősebb egészségügyi kérdésekben - az eddig bevált gyakorlat szerint - a jövőben is rendszeresen egyeztet a MOK-kal.

Éger István az MTI-nek azt mondta: nagyjából egyórás, tartalmas megbeszélést folytatott a miniszterrel. A tárgyalás célja elsősorban nem konkrét szakmai kérdések megvitatása volt, hanem az, hogy Balog Zoltánt tájékoztassa az egészségügy aktuális nehézségeiről, rávilágítva egyúttal ezek szociális és társadalmi következményeire. Azt kérte, a miniszter ezeket ismertesse Orbán Viktor kormányfővel, valamint a kormány többi tagjával, kifejezve azon reményét, hogy mindezek alapján a jövőre nézve sikerül "egy emberközpontú, megfelelő alapelveken nyugvó egészségügyet létrehozni".

A MOK elnöke hozzátette, hogy a megbeszélésre magával vitte a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) múlt csütörtöki, rendkívüli ülésének videofelvételét, valamint a NEK tagjai által elfogadott határozatokat. Személyesen is ismertette az ágazat azon problémáit, amelyekre akkori előadásában hívta fel figyelmet, így az egészségügyi szakemberek és az anyagi erőforrások hiányára, amely egyre súlyosabb problémát jelent.

Éger István arra is kitért, hogy az utóbbi időben elhangzott, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) megszüntetéséről, továbbá a magánbiztosítók és a cafeteria rendszerének átalakításáról szóló nyilatkozatok egy "kétosztatú, magánbiztosítós egészségügyi rendszer esetleges rémképét" vetítik előre. Hozzátette, ez ügyben az Orbán-kormány 1999-ben "szerencsére" meggondolta magát, majd 2006-ban, 2007-ben és 2008-ban a NEK révén sikerült közösen "visszaverni" a hasonló terveket.

Éger István leszögezte, hogy a társadalombiztosítási intézményrendszer megszüntetését továbbra is határozottan elutasítják. Közlése szerint úgy tűnt, Balog Zoltán miniszter elfogadta az ezzel kapcsolatos ellenérveket, s egyetértett azokkal. Továbbá megígérte, hogy ezeket a szakmai véleményeket a parlamentnek és a kormánynak is továbbítja.

A NEK múlt csütörtöki, Túl a félidőn című nyílt plenáris ülésén Éger István helyzetelemzésében arról beszélt, hogy bár "kulcskérdés", egyelőre nem tudni, mi a kormány konkrét terve a társadalombiztosítás rendszerével. Megjegyezte, hogy az általa ismert tervezetek alapján jogosnak tartja az OEP megszüntetésével kapcsolatos félelmeket. Hozzátette, hogy több országban is működőképes az állami egészségügyi rendszer, de ehhez olyan szakértői háttérintézmény-rendszerre lenne szükség, amely Magyarországon nincs.

A NEK egyhangúlag elfogadott határozati javaslatában azt kezdeményezte, hogy soron kívül egyeztessenek Orbán Viktor kormányfővel az ágazatot érintő problémák megoldása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!