Magyarország

2012.10.06. 13:57

Finn Filmnapokat rendeznek a Toldi moziban

Budapest, 2012. október 6., szombat (MTI) - A több nemzetközi fesztiválon is díjazott Miesten vuoro (A lélek gőze) című dokumentumfilm nyitja meg az október 12-én kezdődő Finn Filmnapokat a budapesti Toldi moziban.

Budapest, 2012. október 6., szombat (MTI) - A több nemzetközi fesztiválon is díjazott Miesten vuoro (A lélek gőze) című dokumentumfilm nyitja meg az október 12-én kezdődő Finn Filmnapokat a budapesti Toldi moziban.A bemutatón jelen lesz a 2010-ben az Európai Filmdíjra is jelölt dokumentumfilm egyik rendezője, Mika Hotakainen, továbbá két főszereplője, Mikko Rissanen és Kari Tenhunen is. A második alkalommal megrendezett Finn Filmnapokat Marja Pallassalo, a SES-Finn Filmalapítvány dokumentum- és rövidfilm részlegének igazgatója nyitja meg - tájékoztatták pénteken az MTI-t a szervezők.

A lélek gőze című alkotás kamerája végigvezeti a nézőket Finnországon. Szaunázó férfiak történeteit ismerheti meg a közönség szerelemről, barátságról, születésről és halálról - olvasható a közleményben.

A SES-Finn Filmalapítvány és a Finnagora által rendezett, október 16-ig tartó program nemzetközi fesztiválokon sikerrel vetített finn dokumentumfilmekből, rövidfilmekből és animációkból nyújt ízelítőt.

Műsorra tűzik többek között Katja Gauriloff Konzervekbe zárt álmok című filmjét, valamint Jukka Karkkainen és J-P Passi Punk-szindróma című alkotását, amely egy finn punk-rock együttesről szól. Látható majd Böszörményi Zsuzsa és Kai Salminen finn-magyar koprodukcióban készült Hosszú utazás című 2007-es munkája is, valamint egy harmonikaművészről szóló dokumentumfilm, a Soundbeaker, amelynek főszereplője, Kimmo Pohjonen október 25-én a Művészetek Palotájában lép fel a Kronos Kvartett vendégeként.

A produkciókat - néhány kivétellel - magyar felirattal láthatja a Finn Filmnapok közönsége.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!