Magyarország

2012.10.20. 11:49

Gyakran hibás a zoknik és a harisnyanadrágok anyagösszetételének jelölése

Budapest, 2012. október 20., szombat (MTI) - A zoknik és a harisnyanadrágok anyagösszetételének jelölése a termékek többségénél hibás, ami a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmába ütközik - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

Budapest, 2012. október 20., szombat (MTI) - A zoknik és a harisnyanadrágok anyagösszetételének jelölése a termékek többségénél hibás, ami a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmába ütközik - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

A hatóság élelmiszer és vegyipari akkreditált laboratóriuma nemrégiben megvizsgálta a téli viseletre szánt harisnyanadrágokat és a 100 százalék pamut jelölésű férfi zoknikat. Megnézték, hogy a termékek mennyiben felelnek meg a biztonságossági követelményeknek, milyenek a használati tulajdonságai, mennyiben felel meg a nyersanyag-összetétel jelölése a valóságnak.

A vizsgálatról készült összefoglaló jelentés szerint a mintavétel során azt tapasztalták, hogy míg zoknikból széles választék található a valóban pamutból készült termékekből, addig aki tiszta pamutból készült harisnyanadrágot akar vásárolni, nincs könnyű helyzetben.

A termékek nyersanyag-összetételének vizsgálata során az összes termékminta 56 százaléknál állapították meg a megtévesztő jelölést, ami a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmába ütközik.

A 15 zoknimintából 7-nél volt eltérés a címkén jelöltektől, a 10 harisnyanadrág-mintából ugyancsak 7 jelölése nem felelt meg a tájékoztatóban leírtaknak.

A megtévesztő jelölésű termékeket származási helyük alapján is vizsgálták: a vizsgált 7 távol-keleti minta megadott nyersanyag-összetétele egyik esetben sem felelt meg a valóságnak, míg a 9 Magyarországon gyártott termék közül 4 jelölése volt hibás. A 4 ismeretlen helyről származó termékből 3 más nyersanyag-összetételt tartalmazott.

A laboratóriumi vizsgálat rámutatott arra, hogy a termékek ára és a megtévesztő jelölés között nem volt szoros összefüggés, a legolcsóbb zoknik között is számos megfelelt a címkén szereplő 100 százalék pamut jelölésnek, míg az egyik neves divatcég drága termékének szálösszetétele nem egyezett a címkén jelölttel.

A 15 féle zokni és 10 féle harisnyanadrág biztonsági vizsgálatánál megállapították, hogy valamennyi termék megfelelt az azoszínezékek felhasználására vonatkozó előírásnak.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!