Magyarország

2012.10.04. 16:17

Másodfokon folytatódik az 1995-ös pécsi taxisgyilkosság ügyének tárgyalása

Pécs, 2012. október 4., csütörtök (MTI) - Folytatódik az 1995-ös pécsi taxisgyilkosság vádlottjának pere: az elsőfokú bíróság által korábban felmentett Both Róbert október 9-én, jövő kedden állhat a Pécsi Ítélőtábla büntetőtanácsa elé.

Pécs, 2012. október 4., csütörtök (MTI) - Folytatódik az 1995-ös pécsi taxisgyilkosság vádlottjának pere: az elsőfokú bíróság által korábban felmentett Both Róbert október 9-én, jövő kedden állhat a Pécsi Ítélőtábla büntetőtanácsa elé.

Tóth Sándor, a táblabíróság szóvivője csütörtökön az MTI érdeklődésére elmondta: ha az ügyészség nem terjeszt be bizonyítási indítványt, valószínű, hogy az ügyben már az első tárgyalási napon ítélet születik.

Gál Csilla taxisofőrt 1995. december 1-jén több késszúrással sebesítette meg támadója Pécsen. A vérző nőre egy orvos házaspár talált rá az Abaligeti út mecsekszentkúti elágazásánál, ötven méterre a taxis még járó motorú gépkocsijától. Saját autójukkal kórházba vitték, de mire odaérkeztek, a taxisofőr meghalt.

A nyomozás nem vezetett eredményre; másfél évtized elteltével Both Róbert jelentkezett a rendőrségen azzal, hogy ő a gyilkos. A férfi részletes beismerő vallomást tett, amelyben a gyilkosságot azzal indokolta, hogy egy belső hang súgta neki, bántson, öljön meg valakit. Állítása szerint a bűncselekmény napján nem konkrét személlyel akart végezni, azért indult el otthonról, hogy valakit megtámadjon és megöljön, ehhez keresett könnyű célpontot.

Azt vallotta: azért adta fel magát, mert csatlakozott egy felekezethez, "keresztény lett", és bár tisztában volt azzal, hogy felelősségre vonják, lelkiismeret-furdalás gyötörte, s "le akarta rendezni az ügyet". Both Róbert 2010-ben levélben kért bocsánatot az áldozat családjától.

Az ügyészség különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt emelt vádat a férfi ellen. A Pécsi Törvényszék az idén áprilisban azért mentette fel, mert a rendelkezésre álló adatok alapján nem látta kétséget kizáróan bizonyítottnak, hogy ő követte el a bűncselekményt.

A vádlott és védője tudomásul vette a döntést, az ügyész a bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása érdekében fellebbezett.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!