Magyarország

2012.10.13. 14:29

MPP-gyűlés - Kövér László tiszteletbeli elnök maradna, de feltételekkel

Székelyudvarhely, 2012. október 13., szombat (MTI) - Kövér László, az Országgyűlés elnöke továbbra is vállalja a romániai Magyar Polgári Párt (MPP) tiszteletbeli elnöki tisztségét, ha a párt megőrzi politikai alapelveit és szervezeti önállóságát.

Székelyudvarhely, 2012. október 13., szombat (MTI) - Kövér László, az Országgyűlés elnöke továbbra is vállalja a romániai Magyar Polgári Párt (MPP) tiszteletbeli elnöki tisztségét, ha a párt megőrzi politikai alapelveit és szervezeti önállóságát.

Kövér László ezt szombaton a párt Országos Tanácsának székelyudvarhelyi gyűlésén jelentette be.

Az Országgyűlés elnöke köszöntőbeszédében rámutatott, a pártot a bizalom éltetheti: a választóké és a párt tagjainak egymás iránti bizalma. "A választópolgároktól soha nem lehet több bizalmat kérni, amint amennyit ti tanúsítotok egymás iránt" - mondta.

Kövér László úgy vélte, igaz emberek voltak az MPP politikusai, amikor azt képviselték, hogy egyetlen magyar ügy van, "miközben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) csúcsvezetői támogatást nyújtottak a magyarországi balliberálisoknak ahhoz, hogy azok még a jogszabályokból is kitöröljék az egységes nemzet fogalmát". Hozzátette, igaz emberek voltak, amikor a székelység területi autonómia iránti igénye mellé álltak, miközben az RMDSZ csúcsvezetői Bukarestben cserben hagyták a székelyföldi területi autonómiára vonatkozó törvénytervezetet.

Kövér László azt is az igaz megnyilvánulások sorában említette, hogy 2007-ben segítséget nyújtottak ahhoz, hogy legyen Brüsszelben az erdélyi magyarságnak egy független képviselője (Tőkés László megválasztására utalt). "Lett ilyen képviselő, aki aztán 2009-ben feladta a függetlenségét, nektek pedig megüzente, hogy bukott párt vagytok" - jelentette ki a tiszteletbeli elnök.

Kövér László azt is igaz megnyilvánulásként említette, hogy a párt 2008-ban megteremtette a választás szabadságát az erdélyi magyarság számára, és bizonyította, hogy a demokrácia nem gyengíti, hanem erősíti az erdélyi magyarságot. Az igaz megnyilvánulások sorában említette a nyári önkormányzati választásokon való megmérettetést is. A tiszteletbeli elnök szerint a párttal szemben megnyilvánult gyűlölet igazolta, hogy igaza volt az MPP-nek.

Arra biztatta az MPP küldötteit, ha évek múltán unokáik megkérdezik, mit tettek a magyarságért, Erdélyért a Székelyföldért, Luther szavaival élve lelki megnyugvással válaszolják: "ott álltam, másként nem tehettem".

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!