Magyarország

2012.10.23. 13:03

Október 23. - Varga Mihály: nincs értelmetlen áldozat, de összefogás kell

Budapest, 2012. október 23., kedd (MTI) - Varga Mihály, a Fidesz alelnöke szerint 1956 üzenete ma az, hogy nincs értelmetlen áldozat, nincs hiábavaló élet, nincs vesztett ügy; a siker, a győzelem, a felemelkedés azonban csak összefogással, a magyarok "korokon átívelő koalíciójával" érhető el.

Budapest, 2012. október 23., kedd (MTI) - Varga Mihály, a Fidesz alelnöke szerint 1956 üzenete ma az, hogy nincs értelmetlen áldozat, nincs hiábavaló élet, nincs vesztett ügy; a siker, a győzelem, a felemelkedés azonban csak összefogással, a magyarok "korokon átívelő koalíciójával" érhető el.

A hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter az 56-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulóján, a budapesti Széna téren tartott megemlékezésen arra mutatott rá, bár a magyarok a történelem során hősi küzdelmeikben gyakran vereséget szenvedtek, ma mégis élnek, ugyanazon a nyelven beszélnek, ugyanaz a föld terem nekik, miközben a korábban győztes birodalmak már nincsenek sehol.

"Hol van már a Szovjetunió, hol van a tízmilliók haláláért, tönkretett életéért, elrabolt jövőjéért felelős kommunista rendszer" - vetette fel Varga Mihály, aki szerint nem volt tehát hiábavaló, hogy elődeink "megcselekedték, amit megkövetelt a haza". Hozzátette: sokszor csak nemzedékek múltán derült fény arra, hogy nem volt hiábavaló a küzdelem.

A kormánypárti politikus az emlékezés fontosságára hívta fel a figyelmet, mert, mint mondta, az áldozat csak akkor nyerhet értelmet, ha a hősök tetteit "nem nyeli el a felejtés homálya".

Varga Mihály szólt arról is, a mostani ünnep nem csak a múltról szól, hanem a jelenről, a ma élők áldozatairól, és a jövőről. Úgy fogalmazott, ma "ismét idegen erők szorításába kerültünk, ismét távoli érdek hozta fejünkre a bajt". Szavai szerint, bár most "külföldi katonák csizmája nem tapos hazai földön, mégis megbéklyózták országunkat".

A miniszter szerint - akár 56 évvel ezelőtt - ismét azzal kell szembesülnünk, hogy áldozataink, lemondásaink majd évek, évtizedek múlva nyerik el értelmüket. Varga Mihály a nemzedékek különös szövetségének mondta azt, hogy minden generációnak hitelbe kell adnia küzdelmeit az utána jövőknek; a felemelkedés szerinte ezzel a "korokon átívelő koalícióval", valamint a világ magyarságának új szövetségével érhető el.

A II. kerületi önkormányzat Széna téri megemlékezésén Láng Zsolt (Fidesz) polgármester arról beszélt, 1956 ma is igazodási pont, ahogy volt a forradalom leverését követő évtizedekben, "az elhallgatás éveiben", és a szabadságharc eszmei forrásává vált a rendszerváltók nemzedékének is, akik abból merítettek erkölcsi erőt.

A kormánypárti politikus az ünnepségre egybegyűlt több száz ember, köztük egykori Széna téri harcosok előtt arról beszélt, két emberöltő elteltével is közöttünk élnek a forradalom bátor résztvevői, akik ma 1956 szellemiségének élő hordozói, és akiknek cselekvő hazafisága előtt meg kell adni a tiszteletet.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!