Magyarország

2012.10.27. 13:25

Szobor fog emlékezni Cseh Tamásra a Gellért téren

Budapest, 2012. október 27., szombat (MTI) - Szobrot állítana Újbuda önkormányzata a 2009-ben elhunyt Cseh Tamás énekes-dalszerzőnek a fővárosi Gellért-téren. A beterjesztésről szerdán fog szavazni a Fővárosi Közgyűlés.

Budapest, 2012. október 27., szombat (MTI) - Szobrot állítana Újbuda önkormányzata a 2009-ben elhunyt Cseh Tamás énekes-dalszerzőnek a fővárosi Gellért-téren. A beterjesztésről szerdán fog szavazni a Fővárosi Közgyűlés.Az egészalakos szobrot Majoros István szobrászművész készíti, aki a megbízást meghívásos képzőművészeti pályázat keretében nyerte el.

A kétosztatú kompozíció mind a neves énekest, mind a Bakonybélen indiántábort működtető, Füst a szemében nevet viselő "indián törzsfőnököt" megjeleníti az ágyékkötőt viselő, életnagyságú fiatal férfi bronzalakjában, illetve a figura mögötti üvegfalra vetülő pódiumon éneklő gitáros "árnyképe" által - olvasható az előterjesztésben.

A szobrot a Gellért téren állítaná fel a XI. kerületi önkormányzat, a tér Budafoki úthoz közelebb eső, parkosított részén, a leendő 4-es metró kijáratával szemben. Az előterjesztés kitér arra, hogy a mű felállításával és karbantartásával kapcsolatos költségek a XI. kerületi önkormányzatot terhelik.

A határozati javaslat szerint a szobron olvasható lenne a művész neve, születésének és halálozásának évszáma, valamint a Nincsen más című dal négy sora.

Nem ez lesz az első, Cseh Tamás előtt tisztelgő köztéri alkotás; 2011-ben a Heves megyei Gyöngyössolymoson avattak fel egy, a művészt ábrázoló domborművet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!