Magyarország

2012.10.06. 17:58

Változatos irodalmi művek az Antiquarium Hungaricum árverésén

Budapest, 2012. október 6., szombat (MTI) - Változatos témájú és korú irodalmi, történeti művek, régi térképek, judaikák, gasztronómiai és orvosi tárgyú kiadványok szerepelnek összesen 340 tételben, a szokások szerint most is visszafogott áron az Antiquarium Hungaricum csütörtöki árverésén.

Budapest, 2012. október 6., szombat (MTI) - Változatos témájú és korú irodalmi, történeti művek, régi térképek, judaikák, gasztronómiai és orvosi tárgyú kiadványok szerepelnek összesen 340 tételben, a szokások szerint most is visszafogott áron az Antiquarium Hungaricum csütörtöki árverésén.Irodalmi kuriózum Gvadányi József hadtudományi munkája, "A mostan folyó török háborúra tzélozó gondolatok" című munka. A számos vers és epikus mű szerzője ifjú korától aktívan részt vett az 1700-as évek európai háborúiban. Generálisként vonult nyugdíjba 1783-ban, s ekkor megírta tapasztalatait az akkori török elleni háborút segítendő. Kárpáti Frigyes antikvárius az MTI-nek elmondta, hogy Gvadányinak ebből a munkájából teljes, jó állapotú példány az utóbbi húsz évben nem volt árverésen, most 50 ezer forint a kikiáltási ára.

Geszler József német nyelvű, 19. századi divattörténete is ritka kincs lehet a téma gyűjtőinek. Az 1897-es bécsi kiadásban száz színes kőnyomat illusztrálja a női divat évente változó alakulását. Nyolc éve 200 ezer forintért vették meg egy példányát aukción, ezúttal 80 ezer forintról indítják a kötetet.

Az aukción 60 ezer forintot kérnek egy Velencében 1633-ban napvilágot látott latin szótárért, amelynek régi, kopott írású pergamenkötésén az 1576-oas évszám olvasható. Egy másik antik könyv, a magyar domonkos rendtartomány történetét és a rendhez tartozó magyar boldogok életét leíró munka 50 ezer forintra van árazva. A szerző Ferrari Zsigmond a rend tagja volt, 1636-ban őt bízták meg a török terjeszkedés és a reformáció miatt megszűnt magyar tartomány újjászervezésével.

A kartográfiai irodalom értékes darabja Brózik Károly 1906-os Nagy Magyar Atlasza 158 színes főtérképpel és 257 melléktérképpel. A régi térképek közül Mikoviny Samuel közép-magyarországi mappája érdemel figyelmet.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!