Magyarország

2012.11.20. 19:40

A VDSZ szerint karácsony előtt bedőlhet a Mal, a vezérigazgató cáfol

Budapest, 2012. november 20., kedd (MTI) - A Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) szerint az iszapömlés következményeként kiszabott 135 milliárd forintos környezetvédelmi bírság miatt akár még karácsony előtt az utcára kerülhetnek a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. dolgozói, mert a cég csődbe megy. A cég vezérigazgatója azonban cáfolta a Mal bedőléséről szóló feltételezést.

Budapest, 2012. november 20., kedd (MTI) - A Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) szerint az iszapömlés következményeként kiszabott 135 milliárd forintos környezetvédelmi bírság miatt akár még karácsony előtt az utcára kerülhetnek a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. dolgozói, mert a cég csődbe megy. A cég vezérigazgatója azonban cáfolta a Mal bedőléséről szóló feltételezést.A szakszervezet keddi közleménye szerint a kormány becsapott tízezer bizakodó embert, akik a Mal Zrt.-nél dolgoznak, mert az ajkai timföldgyár működésének jövőjét kidolgozó bizottság a bejelentés ellenére a mai napig nem kezdte meg a munkáját. A VDSZ attól tart, hogy a termelés bármelyik pillanatban leállhat.

Az MTI megkeresésére Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy : a cégre kiszabott környezetvédelmi bírságot jogerős bírósági döntést követően lehet behajtani, az ügyben október végén indult közigazgatási per még folyamatban van. Ugyanakkor kiemelte, hogy a céggel szemben nincs csődeljárás folyamatban.

A szakszervezet emlékeztetett: a kormány néhány hónappal ezelőtt úgy határozott, hogy létrehoz egy munkacsoportot, amely megvizsgálja a Mal helyzetének rendezését.

"Ezzel szemben a hatóság nem fog eltekinteni a példátlanul magas környezetvédelmi bírságtól, amelyet jogerős bírósági végzés nélkül róttak ki a cégre, és bármelyik "pillanatban" be fognak hajtani, mit sem törődve azzal, hogy ez a Mal azonnali bezárásához vezet" - áll a közleményben.

Mint írták, nem a bírság jogosságát vonják kétségbe, hanem annak mértékét tartják túlzottnak. Példaként a BP brit olajcég Mexikói-öbölben bekövetkezett katasztrófáját említették, ahol a céget 4,5 milliárd dolláros pénzbírsággal sújtották, miközben az árbevétele a tragédia bekövetkeztekor 297 milliárd dollárt tett ki. A bírság ebben az esetben nem a cég tönkremenetelét célozta - hangsúlyozták.

Bakonyi Zoltán az MTI-nek hangsúlyozta: a cégre kiszabott környezetvédelmi bírságot jogerős bírósági döntést követően lehet behajtani, az ügyben október végén indult közigazgatási per még folyamatban van. Ugyanakkor ő is kiemelte, hogy a cég árbevételéhez viszonyítva kétszázötvenszer nagyobb bírságot kapott a Mal az iszapkatasztrófáért, mint a BP olajcég a Mexikói-öböl szennyezéséért. A Mallal szemben nincs csődeljárás folyamatban - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!