Magyarország

2012.11.25. 10:44

BÉT - Csaknem 3 százalékot esett a BUX a héten

Budapest, 2012. november 25., vasárnap (MTI) - A héten 2,97 százalékkal esett a BUX, a vezető papírok mindegyike veszített az értékéből.

Budapest, 2012. november 25., vasárnap (MTI) - A héten 2,97 százalékkal esett a BUX, a vezető papírok mindegyike veszített az értékéből.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX az elmúlt héten 546,78 ponttal, 2,97 százalékkal csökkent. Az előző heti 57,3 milliárd után 54,31 milliárd forint volt a forgalom.

A negatív külső hatások mellett a magyar tőzsdeindexet elsősorban az OTP, a Mol és a Magyar Telekom húzta le. Az elemzők szerint e papírok árába 3-5 százalékos esést árazott a piac, így a jövő héten már emelkedés várható. Kérdés azonban, hogy milyen hatással lesz a kereskedésre az, hogy a Standard & Poor s pénteken az eddigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BB"-re rontotta a hosszú futamidejű magyar hazai és külső államadósság besorolását.

Hétfőn a magyar kiigazító csomag harmadik fordulója volt napirenden. A reakció tankönyvszerű volt: azzal, hogy a költségvetést rendbe rakták, erősödött a forint, a jegyzések 282,50 alá mentek estére, az egyenlegjavítás eszköztára azonban meglátszott a részvényárfolyamok alakulásán - vélték elemzők.

Kedden a Magyar Telekom a parlament által elfogadott közműadó, a Mol pedig Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök elítélése miatt esett, míg az OTP-t a bankadó befolyásolta.

Szerdán a Magyar Telekommal kapcsolatban a szakértők borúlátóan nyilatkoztak, miután a távközlési cég szerint a 2013-tól fizetendő közművezeték-adó éves összege várhatóan 9 és 11 milliárd forint között lesz, ami a tőzsdei elemzők szerint jelentősen csökkentheti a kifizetendő osztalékot.

Csütörtökön - elemzők szerint - ismét levált a nemzetközi pályáról a hazai tőzsde. Még mindig a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által bejelentett költségvetési kiigazításokat, illetve az IMF/EU-megállapodás hiányát árazták.

Pénteken a pozitív nemzetközi piaci hangulat húzta a BÉT-et, még nem éreztethette hatását a zárás után érkezett S&P-bejelentés Magyarország leminősítéséről, ami a forint piacán az euróhoz képest kevesebb mint egyszázalékos gyengülést hozott.

Az OTP az elmúlt héten 4,52 százalékkal, 186 forinttal gyengült, 3 930 forinton zárt pénteken.

A Mol-részvények ára 2,29 százalékkal, 405 forinttal 17 295 forintra csökkent.

A Magyar Telekom könyvelhette el a második legnagyobb értékvesztést, 399 forint lett a heti záróára, amely 3,86 százalékkal 16 forinttal alacsonyabb az előző hetinél.

A Richter árfolyama egy hét alatt 0,81 százalékkal, 300 forinttal 36 700 forintra esett.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 0,59 százalékos, 100 forintos csökkenéssel 15 900 forinton fejezte be a hetet.

A kis- és közepes kapitalizációjú részvények mutatója, a BUMIX értéke 2,12 százalékkal, 22,34 ponttal 1033,86 pontra csökkent a héten.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!