Magyarország

2012.11.20. 19:45

Jogerősen megszüntették a holokausztáldozatok MKB ellen indított perét is

Budapest, 2012. november 20., kedd (MTI) - Az elsőfokú bíróság jogerősen megszüntette az Egyesült Államokban a holokausztáldozatok által az MKB Bank ellen indított pert - közölte a pénzintézet a Budapesti Értéktőzsde honlapján kedden.

Budapest, 2012. november 20., kedd (MTI) - Az elsőfokú bíróság jogerősen megszüntette az Egyesült Államokban a holokausztáldozatok által az MKB Bank ellen indított pert - közölte a pénzintézet a Budapesti Értéktőzsde honlapján kedden.Az OTP - amely ellen ugyancsak pert indított a "Holocaust banki károsultjai" felperesi csoport - szintén azt közölte még hétfőn, hogy jogerősen megszüntették az ellene indított pert.

Az MKB közlése szerint - az Egyesült Államok Szövetségi Fellebbviteli Bírósága (Hetedik Kerület, Chicago) határozatának megfelelően - az első fokon eljáró bíróság (Egyesült Államok Szövetségi Körzeti Bírósága, Illinois, Északi Körzet) hatáskör hiányára tekintettel szüntette meg végleges határozatával az MKB Bank Zrt. ellen indított pert.

A felperesek azzal vádolták az OTP-t és az MKB-t, hogy bűnrészesei és felbujtói voltak a náci népirtásnak. A felperesek álláspontja szerint a bankok a nemzetközi jogot megsértve jogtalanul gyarapították vagyonukat a zsidó áldozatoktól elrabolt értékekkel. A chicagói fellebbviteli bíróság augusztusban mondta ki, hogy az amerikai bíróságoknak nincs joghatóságuk az ügyben, mert a pénzintézeteknek nincs elegendő kapcsolódásuk az Egyesült Államokhoz.

Az áldozatok kontra OTP-MKB-ügyben a felperesek 2011. januári módosított keresetük szerint csoportstátust követeltek maguknak, valamint legalább 2 milliárd dollár vagyoni kár megtérítését, plusz ezen összeg kamatait 1944-ig visszamenőleg. Ennek megfelelően mai áron 75 milliárd dollárt követeltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!