Magyarország

2012.11.17. 14:22

LMP-kongresszus - Róna Péter: igen az együttműködésre, nem a csatlakozásra

Budapest, 2012. november 17., szombat (MTI) - Az LMP-nek igent kell mondania az Együtt 2014-gyel való együttműködésre, azt viszont semmi sem indokolja, hogy csatlakozzon is a mozgalomhoz - mondta szombaton az MTI-nek Róna Péter.

Budapest, 2012. november 17., szombat (MTI) - Az LMP-nek igent kell mondania az Együtt 2014-gyel való együttműködésre, azt viszont semmi sem indokolja, hogy csatlakozzon is a mozgalomhoz - mondta szombaton az MTI-nek Róna Péter.

Az LMP pártalapítványa, az Ökopolisz társelnöke azután nyilatkozott, hogy zárt ajtók mögött felszólalt a párt XX. kongresszusán, ahol a delegáltak az együttműködésről, ezen belül a szövetségesi politikáról is döntenek.

A közgazdász "égetően sürgősnek" nevezte az Orbán-kormány leváltását, ezért ebben a kérdésben maradéktalan és feltételek nélküli együttműködést javasolt a megjelenteknek. Megjegyezte: afelől sincsenek kétségei, hogy Bajnai Gordon és az Együtt 2014 őszintén és komolyan szorgalmazza a jogállamiság helyreállítását, így ebben a témában is együtt kell működniük.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a két szervezet gazdaság- és társadalompolitikájában óriási a távolság. Hangsúlyozta, hogy az LMP részletesen kidolgozta az ország jövőjéről szóló gazdaság-, energia- és társadalompolitikai elképzeléseit, az Együtt 2014 viszont még csak most készíti saját programját.

Róna Péter azt mondta, az eddig napvilágot látott információk alapján viszont nem látja, hogy ez a program bármiben is eltérne a Gyurcsány- és Bajnai-kormányétól, bárhol is újraértékelné az Új Magyarország Fejlesztési Tervben rögzítetteket. "Ez továbbra is egy tőke által szerkesztett, a tőke feltételeit és igényeit szolgáló elképzelés", pedig a tőkére épített gazdasági és társadalmi szerkezetek kora elmúlt - mondta.

Hozzátette, hogy ha elkészül az Együtt 2014 végleges programja, akkor lesz miről beszélni és "lehet, hogy ebből a beszélgetésből kikerülnek azok a közös nevezők, amelyekre építeni lehet". Egy mostani csatlakozásnak viszont Róna Péter sem a szükségességét, sem az értelmét nem látja.

Az LMP kétnapos kongresszusán szombaton először a több hónapja tárgyalt stratégiai alternatívák kerülnek napirendre. Heltai László szóvivő az MTI-nek korábban azt mondta, jelenleg öt elképzelés van terítéken, amelyek a teljes önállóságtól a más szervezetekkel való együttműködés különböző formáiig terjednek. Ha a meghívottak az együttműködésre szavaznak, akkor egy külön határozatot is meg kell hozniuk arról, hogy milyen viszonyt alakítsanak ki az Együtt 2014-gyel.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!