Magyarország

2012.11.11. 10:14

Neves lengyel tervezőgrafikus előadásai a MOME-n

Budapest, 2012. november 10., szombat (MTI) - Workshopot tart Wladyslaw Pluta, a nemzetközi hírű lengyel tervezőgrafikus, a krakkói Jan Matejko képzőművészeti akadémia professzora a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) hétfőtől péntekig, majd november 16-án a Design Terminálon ad elő.

Budapest, 2012. november 10., szombat (MTI) - Workshopot tart Wladyslaw Pluta, a nemzetközi hírű lengyel tervezőgrafikus, a krakkói Jan Matejko képzőművészeti akadémia professzora a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) hétfőtől péntekig, majd november 16-án a Design Terminálon ad elő.Molnár Gyula, a MOME professzora az MTI-nek elmondta, Plutának a tervezőgrafika és a képgrafika a szakterülete. Különösen a plakát- és könyvtervezés áll közel a művészhez, akinek már többször volt kiállítása Budapesten. Munkáit visszafogott, átlátható forma, klasszikus harmónia, ugyanakkor eredeti koncepció jellemzi - elemezte a professzor.

A könyvtervezésben olyan találó megoldásokat keres, amelyek hűen tükrözik az egyes könyvek tartalmát, és a plakáttervezésben is egyedi formanyelvet dolgozott ki - tette hozzá Molnár Gyula.

A művész-professzor sokáig vezette a krakkói akadémia ipari formatervezési tanszékét. Meghívott előadó volt számos művészeti oktatási intézményben szerte a világon, többek között Chilében, Csehországban, Szlovákiában, Francia- és Olaszországban, Szlovéniában, Kanadában és Nagy-Britanniában.

Pluta munkásságát számos díjjal ismerték el, részt vett Kelet-Közép-Európa plakáttervezőinek szinte valamennyi seregszemléjén többek között Varsóban, Katowicében, Zágrábban, Ljubljanában és Szófiában.

A krakkói vendégprofesszor egyhetes kurzusán a MOME-ban bemutatja a krakkói művészeti intézményt is. Pénteken délután Találkozás Wladyslaw Plutával, a Krakkói Képzőművészeti Akadémia professzorával címmel vetítéssel egybekötött beszélgetés tartanak a Graphifesten, amelynek ebben az évben is a Design Terminál ad otthont november 14. és 25. között.

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!