Magyarország

2012.11.01. 10:39

Régi problémák megoldását kezdte meg Kőbánya

Budapest, 2012. november 1., csütörtök (MTI) - Régi közlekedési és szociális problémák megoldását kezdte meg Kőbánya. Jelentős előrelépés volt a közbiztonságot és a közterületek állapotát illetően az elmúlt két évben - mondta Kovács Róbert (Fidesz-KDNP), a X. kerület polgármestere az MTI-nek.

Budapest, 2012. november 1., csütörtök (MTI) - Régi közlekedési és szociális problémák megoldását kezdte meg Kőbánya. Jelentős előrelépés volt a közbiztonságot és a közterületek állapotát illetően az elmúlt két évben - mondta Kovács Róbert (Fidesz-KDNP), a X. kerület polgármestere az MTI-nek.

A kerületvezető régi adósságnak nevezte az Új köztemető előtti forgalmi helyzet megoldását, sok szereplő összefogásával körforgalmi csomópont épül. Kiemelte: a beruházás az előzetesen becsült összeg felébe, mintegy 300 millió forintba kerül. Emellett dolgoznak a Gyakorló utca térségében a parkolási helyzet megoldásán is, az önkormányzat az Árkád bevásárlóközpont fejlesztőjével kötött megállapodást, a főváros pedig előkészíti a Fehér út melletti P+R parkoló építését.

Kovács Róbert elmondta, hogy évtizedek óta várat magára a MÁV-telepen élők helyzetének rendezése, hiszen miközben az egész városban viszonylag kedvező feltételekkel jutottak korábbi önkormányzati lakásokhoz az emberek, a vasúti társaság tulajdonában lévő ingatlanokat nem érintette a privatizációs folyamat. A MÁV, a vagyonkezelő, a kormányzat illetékesei és az önkormányzat között már kialakult az együttműködés az ügyben, 2014-re lehet konkrét előrelépés - tette hozzá.

A polgármester arról is beszámolt, hogy a Gyömrői út - Vaspálya utca - Kőér utca vasúti-közúti kereszteződés - amely az egyik legbonyolultabb csomópont - rendezése egyelőre bizonytalan. A mostani szintbeli kereszteződésből a vasúti forgalmat ki kell emelni, ami "nem két fillér" - mondta Kovács Róbert, hozzátéve, hogy a szándék minden érintettben megvan.

Szólt arról is, hogy a Mázsa tér és a Liget tér átalakítására készülnek a tanulmánytervek, és fővárosi beruházásban felújítják a 3-as villamos vonalát is, Kőbánya központjában füvesített szakaszon járhatnak majd a szerelvények. A kerületvezető elmondta, hogy csaknem 1,2 milliárd forintból megkezdték a Pongrác-telep szociális városrehabilitációját; a komfort nélküli épületek, közterületek megújításánál is fontosabbnak tartja a foglalkoztatás növelésére, közösségformálásra vonatkozó programokat.

A közterületek állapotában is látható előrelépés van - mutatott rá a polgármester -, Budapest legnagyobb zöldfelületű városrészében közcélú foglalkoztatottak gondozzák a parkokat. A munkahelyekre utalva megjegyezte: Kőbánya számos nagyvállalat telephelye, így az átlagosnál jobb a helyzet. Erős a törekvés az ipar átstrukturálására, a hagyományos nehézipart felválthatja a kutatásfejlesztés és az innováció. Példaként említette, hogy a Richter és a Bosch is ezt folytatja tervezi Kőbányán.

A polgármester tájékoztatása szerint az önkormányzat likviditása rendben van, folyamatosan ésszerűsítik a működést, év közben le tudják kötni a folyószámlán lévő kereteket, ebből 100 milliós nagyságrendű kamatbevételeik vannak. Ismertette, hogy a ciklus első évében soha nem látott támogatást kapott az egészségügy, csaknem 300 millió forintot költöttek az ágazatban felújításra, a második év pedig az oktatásé volt, ott több száz millió forint jutott energiahatékonysági beruházásokra, karbantartásra.

Megjegyezte, hogy számos lakóingatlan-fejlesztést is előkészítettek, megvannak az engedélyek és a kiviteli tervek, de a piac most nem igényli a lakásépítést. Hozzátette: ha ez a többezres beruházás megindult volna, az magával hozta volna a gyerekszám erőteljes növekedését is, amire az önkormányzat külön tanulmánytervet is készített.

Kovács Róbert arról is beszámolt, hogy a térfigyelő kamerarendszer fejlesztésével, új körzeti megbízotti irodákkal és heti gyakoriságú fórumokkal párhuzamosan jelentősen javult a közbiztonság. Szavai szerint Kőbánya nehéz szolgálati hely, de különböző támogatásokkal igyekeznek odakötni a rendőröket. A rablások mellett komoly kihívásnak nevezte a kábellopásokat, s példátlanul soknak tartja az, hogy a kerületben 53 színesfém-átvevőhely működik. Hozzátette: az önkormányzat folyamatosan ellenőrzi azokat, és bíznak abban, hogy a készülő jogszabály-módosítással keretek közé lehetne szorítani az ügyet.

Kitért arra is, hogy egy módosításnak köszönhetően már szankcionálható a Maglódi úton a "gyűjtő" előtti bekiabálás, kapcsolattartás a fogvatartottakkal, ami korábban komoly terhet jelentett a környéken élőknek. Az idei első félévben mintegy hárommillió forint bírságot szabtak ki sok száz szereplőre - emelte ki.

A polgármester beszélt arról is, hogy a kerületben élőknek konfliktusforrást jelentenek a hajléktalanok, akik noha az éjszakákat az ellátó intézményekben töltik, nappal a közterületeken vannak. Példaértékűnek nevezte a józsefvárosi mintára Kőbányán is elindított úgynevezett LÉLEK (Lakhatási, Életviteli, Lelki segítségnyújtási, Egzisztenciateremtési Közösségi) programot, amelyben 50 érintettnek adtak szállást, bevonták őket a foglalkoztatásba, és húsz lakást újítottak fel azoknak, akik "meg tudnak kapaszkodni".

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!