Magyarország

2012.12.01. 15:34

Hatala: novemberben öten haltak meg kihűlés miatt

Budapest, 2012. december 1., szombat (MTI) - Novemberben öten haltak meg kihűlés miatt, míg a múlt év azonos időszakában 48-an - erről Hatala József országos rendőrfőkapitány beszélt a társszervekkel együtt tartott, a hatóságok téli felkészüléséről szóló sajtótájékoztatón szombaton Budapesten.

Budapest, 2012. december 1., szombat (MTI) - Novemberben öten haltak meg kihűlés miatt, míg a múlt év azonos időszakában 48-an - erről Hatala József országos rendőrfőkapitány beszélt a társszervekkel együtt tartott, a hatóságok téli felkészüléséről szóló sajtótájékoztatón szombaton Budapesten.Az altábornagy arra figyelmeztetett: nemcsak a hajléktalanok, hanem a lakosság egy része is könnyen kritikus helyzetbe kerülhet a téli időjárás miatt.

A főkapitány hangsúlyozta: a rendőrség november közepén befejezte a téli időszakra való felkészülést. Ennek keretében intézkedtek arról, hogy a feladatokat ellátó munkatársaik megfelelő felszereléssel és védőeszközzel rendelkezzenek. Nagy havazás esetén készek segítséget nyújtani a katasztrófavédelmi egységeknek, valamint szorosan együttműködnek az önkormányzatokkal és a karitatív szervezetekkel - tette hozzá.

Hatala József megkerülhetetlennek nevezte a polgárőrökkel való együttműködést, és a múlt év tapasztalataként említette, hogy lakossági, társadalmi összefogás nélkül nem lehet eredményt elérni.

Bakondi György, a téli időszak hatósági feladatait koordináló kormánymegbízott, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója arról beszélt, hogy a rendőrség, a katasztrófavédelem, valamint civil és önkéntes szervezetek kaptak tájékoztatást pénteken.

A főigazgató a téli időszak veszélyei közül a szén-monoxid-mérgezésre hívta fel a figyelmet, 2012-ben már tízen vesztették életüket emiatt.

Külön szólt a polgári védelem idei teljes újjászervezéséről. Elmondta, minden megyében működik önkéntes mentőszervezet, ezekben összesen 1400-an tettek minősítő vizsgát. A polgári védelmi szervezetekben összesen 102 ezer ember van. Beszélt arról is, hogy a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemeket, illetve a veszélyes anyagok szállítóit fokozottan ellenőrzik, és szemléket tartanak náluk.

Bende Péter, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a 142 éves szervezet karitatív, és 1100 önkéntes tűzoltó egyesületet foglal magában. Egy korábbi felmérésre hivatkozva azt mondta: az emberek a tűzoltókat tartották a legmegbízhatóbb közösségnek, ők ismerik a településeken a leginkább azt, hogy ki szorul segítségre.

Endrődi István, a Magyar Polgári Védelmi Szövetség országos elnöke hangsúlyozta: a lakosságvédelmi, megelőző intézkedésekben vesznek részt, felmérik a szükséges eszközöket, illetve azt, hány idős ember szorulhat segítségre a bajban. Munkájuk másik része, hogy részt vesznek az állami hatóságok iránymutatásai alapján a mentési munkálatokban.

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke elmondta: a szervezet feladata 2012-től elsősorban a bűnözés megelőzése, de kiegészítő feladatként részt vesznek a katasztrófavédelem munkájában, valamint karitatív tevékenységet is ellátnak. A szövetségbe 1850 egyesület kérte felvételét, s a tagokkal, valamint a Szomszédok Egymásért Mozgalommal 90 ezer taggal számolnak. Felidézte: az elmúlt téli időszakban 24 embert mentettek meg az éhhaláltól, illetve a kihűléstől. Kitért arra, hogy a napokban végrehajtási tervet dolgoztak ki a mostani téli időszakra.

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!