Magyarország

2012.12.01. 16:29

Kiállítás és aukció a Zelnik-gyűjtemény műkincseiből

Budapest, 2012. december 1., szombat (MTI) - Jótékonysági árverést rendez a magyar keletkutatás javára december 15-én gyűjteménye 184 darabjából Zelnik István műgyűjtő, az aukció anyaga szombattól látható a budapesti Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeumban.

Budapest, 2012. december 1., szombat (MTI) - Jótékonysági árverést rendez a magyar keletkutatás javára december 15-én gyűjteménye 184 darabjából Zelnik István műgyűjtő, az aukció anyaga szombattól látható a budapesti Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeumban."Ez lesz az Aranymúzeum első önálló árverése, amely ugyan az aukciók klasszikus szabályai szerint bonyolódik, abból a szempontból mégis rendhagyó lesz, hogy nem számolunk fel jutalékot, így az egész bevétel a magyar keletkutatás támogatását szolgálja" - számolt be a kezdeményezésről az MTI-nek az Aranymúzeum tulajdonosa.

Zelnik István hozzátette: még eldöntendő, hogy a bevétel könyvkiadásra, régészeti kutatásokra, az ELTE délkelet-ázsiai minor szakának finanszírozására vagy más hasonló célra fordítódjon.

Mint emlékeztetett, korábban árverési házak bevonásával értékesítette gyűjteménye darabjait és ezt a hagyományt is folytatni szeretné, de úgy, hogy az Aranymúzeumban is minden évben saját árverést is szervezzenek.

"Ezeket az árveréseket én vezetem majd le, hogy olyan személyes élményeket információkat osszak meg a tárgyakról, amelyek az aukciókon általában elsikkadnak. Szeretném felhívni a figyelmet néhány olyan tárgyra is, amely ezt külön megérdemli" - árulta el a műgyűjtő.

Zelnik István közölte: a 184 tétel összkikiáltási értéke 28 millió forint; az árak jellemzően 20 ezer és 200 ezer forint között mozognak. "Arra törekedtem, hogy változatos, sokszínű anyagot állítsunk össze, amelyben akad néhány muzeális, nagy művészettörténeti értékkel rendelkező tárgy is, ugyanakkor a fő cél az, hogy a tárgyak többségével az úgynevezett kisgyűjtői kategóriát célozzuk meg" - fogalmazott.

Hozzáfűzte, tudatosan kerültek az anyagba kortárs kambodzsai, vietnámi, thaiföldi és burmai művészek, iparművészek, ötvösök munkái, ami újdonságnak számít nemcsak Magyarországon, de talán még Európában is.

"Rendszeresen szeretném megjeleníteni az árveréseken, illetve a múzeumshopban a kortárs délkelet-ázsiai iparművészetet. A shopban pozitívak az elmúlt egy év tapasztalatai, és a tervek szerint jövőre kortárs délkelet-ázsiai kamara-kiállítások is indulnak" - szólt elképzeléseiről.

Az árverés anyagát tartalmazó online katalógus az intézmény honlapján (http://aranymuzeum.eu/documents/azsia_aukcio.pdf) megtekinthető.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!