Magyarország

2012.12.16. 18:37

OGY - Alkotmánybírót és háznagyot választanak a képviselők

Budapest, 2012. december 16., vasárnap (MTI) - Idei utolsó ülését tartja az Országgyűlés hétfőn, alkotmánybírót és háznagyot is választanak a képviselők, emellett várhatóan tizennyolc előterjesztést is elfogadnak.

Budapest, 2012. december 16., vasárnap (MTI) - Idei utolsó ülését tartja az Országgyűlés hétfőn, alkotmánybírót és háznagyot is választanak a képviselők, emellett várhatóan tizennyolc előterjesztést is elfogadnak.

A parlament ülése 13 órakor mandátumigazolással kezdődik: a Jobbik frakciójában a mandátumáról lemondó Bödecs Barna helyét Suhajda Krisztián foglalhatja el.

Ezt követően várhatóan a miniszterelnök szólal fel napirend előtt, majd a képviselők a szokásos interpellációs időszak után, a kérdések befejeztével titkos szavazáson döntenek a fideszes Mátrai Márta háznagyi, valamint a kereszténydemokrata Salamon László alkotmánybírói jelöléséről. Utóbbi voksolást az teszi szükségessé, hogy a második alkotmánybírói ciklusát töltő Bihari Mihály eléri a 70 éves korhatárt és távozik a testületből, míg a háznagy kinevezésére az áprilisban elfogadott új országgyűlési törvény ad felhatalmazást. A posztot Mátrai Márta töltheti be elsőként, és a házelnöktől vesz át feladatokat. A személyi döntések után határozathozatalokkal folytatja munkáját a parlament.

A képviselők összesen tizennyolc indítványt önthetnek végleges formába, köztük például az alaptörvény harmadik módosításáról szólót, amely sarkalatos, vagyis kétharmados többséget igénylő törvényként határozná meg a földtörvényt. A képviselők döntenek az Országgyűléssel és az önkormányzatokkal összefüggő törvények módosításáról is, amivel a 2014-es önkormányzati választásokig kitolnák a parlamenti képviselőség és az önkormányzati tisztségek összeférhetőségét. Az Országgyűlés emellett az új polgári törvénykönyvhöz (Ptk.) benyújtott képviselői módosító indítványokról is szavazhat.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!