Magyarország

2013.01.12. 11:08

Doni megemlékezések - Országszerte tartanak rendezvényeket a katasztrófa évfordulóján

Budapest, 2013. január 12., szombat (MTI) - Megemlékezéssorozatot tart a hétvégén, a doni katasztrófa 70. évfordulóján a Honvédelmi Minisztérium (HM) országszerte. Hetven éve, 1943. január 12-én kezdődött a második világháborúban a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban, ahol napok alatt szinte teljesen megsemmisült a kétszázezres 2. magyar hadsereg; ez volt a magyar hadtörténet legnagyobb veresége.

Budapest, 2013. január 12., szombat (MTI) - Megemlékezéssorozatot tart a hétvégén, a doni katasztrófa 70. évfordulóján a Honvédelmi Minisztérium (HM) országszerte. Hetven éve, 1943. január 12-én kezdődött a második világháborúban a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban, ahol napok alatt szinte teljesen megsemmisült a kétszázezres 2. magyar hadsereg; ez volt a magyar hadtörténet legnagyobb veresége.Hende Csaba honvédelmi miniszter szombat délután részt vesz a doni katasztrófa 70. évfordulója alkalmából rendezendő szentmisén a budavári Mátyás-templomban, majd beszédet mond a Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán, ahol később koszorúzást is tartanak.

Az esemény egyben kezdete a vasárnap hajnali 3 óráig tartó virrasztásnak, amelynek idején hagyományőrző bemutató lesz, valamint korabeli felszerelések, harci eszközök tekinthetők meg egy kiállításon a Kapisztrán téren.

A HM, valamint a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság (NEKB) közös szervezésében megemlékezést tartanak szombaton Pákozdon, a Katonai Emlékparkban, ahol Benkő Tibor vezérkari főnök felavatja a nemzeti emlékhelyet megjelölő oszlopot (sztélét), beszédet mond L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára és Szakály Sándor hadtörténész.

Szombat délután szintén Pákozdon, a doni kápolnában beszédet mond Vargha Tamás, a HM parlamenti államtitkára. Megemlékezést tartanak továbbá Gyöngyösön és Hódmezővásárhelyen, utóbbi településen Németh László esperes mutat be gyászmisét.

A budapesti Nyílt Társadalom Archívumban (OSA) a doni tragédiát és az utóéletét filmhíradók, a fronton készült fotóanyag és egyéb korabeli dokumentumok segítségével bemutató kiállítást nyit meg Ungváry Krisztián történész és Závada Pál író.

Vasárnap reggel Keszthelyen szentmisével emlékeznek meg az áldozatokról, a szertartást koszorúzás követi, majd városi megemlékezés. Kaposváron a Mártírok és Hősök Közalapítvány szervezésében tartanak gyászünnepséget. Kecskeméten a Honvéd Hagyományőrző Egyesület, a Történelmi Vitézi Rend és a Magyar Nemzetőrség területi szervezete rendez megemlékezést, amelyen Kenyeres Dénes nyugállományú alezredes mond beszédet, ezt istentisztelet követi, majd koszorúzás a második világháborús emlékműnél.

Vasárnap délután az évforduló alkalmából a fővárosi Holokauszt Emlékközpontban megemlékezést rendez az intézmény, a HM, a Munkaszolgálatosok Országos Egyesülete és a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete. Az eseményen a honvédelmi miniszter emléktáblát avat az áldozatok tiszteletére, és megnyitják a második világháború alatti munkaszolgálat történetét bemutató, Lapátos hadsereg című virtuális kiállítást. Az áldozatok emlékére a minisztérium tábori lelkészi szolgálatának vezető rabbijai és püspökei mondanak zsoltárt és imát.

A hétvégén a katonai alakulatok is megemlékezéseket tartanak, egyebek mellett Balatonfűzfőn, Debrecenben, Győrött, Szombathelyen és Tatán.

A megemlékezések hétfőn is folytatódnak országszerte.

A doni veszteségekről pontos adatok még ma sem állnak rendelkezésre. A 2. magyar hadsereg mintegy 93 500, más források szerint 120 ezer, illetve 148 ezer embert vesztett el, az elesettek és a fogságba kerültek pontos számát megállapítani nem lehet.

A doni katasztrófa a magyar hadtörténet legnagyobb veresége. Magyar katonaság a keresztes háborúk óta nem harcolt olyan messze a hazájától, mint akkor.

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!