Magyarország

2013.01.05. 18:13

Kövér László: az élet rendje a folyamatos megújulás

Lenti, 2013. január 5., szombat (MTI) - A vidék feladata az élet természetes rendjéhez való ragaszkodás, az élet rendje pedig nem más, mint a folytonos megújulás, "csak megőrizve lehet meghaladni, és csak meghaladva lehet megőrizni" - jelentette ki Kövér László szombaton Lentiben, a felújított belváros avatása és a város napja alkalmából tartott ünnepségen.

Lenti, 2013. január 5., szombat (MTI) - A vidék feladata az élet természetes rendjéhez való ragaszkodás, az élet rendje pedig nem más, mint a folytonos megújulás, "csak megőrizve lehet meghaladni, és csak meghaladva lehet megőrizni" - jelentette ki Kövér László szombaton Lentiben, a felújított belváros avatása és a város napja alkalmából tartott ünnepségen.

Az Országgyűlés elnöke úgy fogalmazott: ma egész Európában, sőt a nyugati féltekén is az a kérdés, hogy képesek vagyunk-e úgy változni, hogy nemcsak megőrizzük, ami a miénk, hanem ezen túl "kibontakoztatjuk, gyarapítjuk, megteremtjük az élet hosszú távú biztonságát".

Kövér László azt mondta: "gyenge közösségek, erőtlen nemzetek szívverése azért szabálytalan, pulzusuk azért hagy ki olykor-olykor, mert akarat, szellem, összefogás híján nem képesek saját útjukat járni, és életük ritmusát mások, kívülről diktálják számukra".

Az Országgyűlés elnöke felidézte, hogy évtizedekkel ezelőtt Lenti felé közeledve mindenki úgy érezhette, mintha a végek, sőt egyenesen "az egész világ perifériája" felé közeledne, de a szögesdrótok felszámolásával, a határok egységesülésével, uniós tagságunkkal a város "véghely szerepe is egyszer és mindenkorra megszűnt".

Lenti szemmel láthatóan megerősödött, "ahogy az ország is két és fél év után, mindannyiunk munkájának, kitartásának köszönhetően kigyógyult az apátiájából, a reményvesztettség állapotából, és hosszú idő után, ha lassan, de mégis gyarapodni kezdett, épül, szépül" - jelentette ki Kövér László.

Hozzátette: a beruházás ékes példája a források okos és legcélszerűbb felhasználásnak, "mert mi a jövőt úgy képzeljük el, ahogy ez a városközpont is elkészült: magyar vállalkozók magyar mesteremberekkel saját közösségeiknek építenek".

A házelnök szerint a magyarokról Európa-szerte úgy tartják, hogy "földjéhez ragaszkodó, hagyományaihoz hű, otthonából kevésbé kimozdítható nemzet", s ezt maradiságnak, bezárkózásnak bélyegzik azok, akik azt mondják hogy vidék nélkül is lehetséges az élet. "Így lett a néhány évvel ezelőtti balliberális hatalom döntés-előkészítő műhelyében a falu is csak középkori csökevény" - mondta Kövér László.

Horváth László polgármester (Fidesz-KDNP) beszédében utalt rá, hogy az utóbbi három évben mintegy 2,3 milliárd forint értékű beruházással lett gazdagabb Lenti. Felújították a gyógyfürdőt, a szakorvosi rendelőt, és a Zala megyében zajló tavalyi legnagyobb beruházásként a város központja és kulturális centruma is megújult.

A Kövér László által felavatott, 832 millió forintos beruházás keretében felújították Lenti belvárosát és benne a művelődési központot, amelyet az ünnepség keretében Veres András szombathelyi megyés püspök szentelt fel.

Az átalakításokhoz az önkormányzat a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Programból 504 millió forintot meghaladó támogatást nyert. Az önrészt a Belügyminisztérium önerő alap pályázatán elnyert 110 millió forint vissza nem térítendő támogatás, illetve a Sikeres Magyarországért Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Hitelprogram keretében kapott 208 millió forintos hitel biztosította.

A Zalai Általános Építési Vállalkozó Zrt. kivitelezésében korszerűsítették a művelődési központ épületét, a színháztermet galériás páhollyal, 300 férőhelyes új nézőtérrel és technikai rendszerrel modernizálták. Kibővítették az épületben működő könyvtárat, továbbá a városi televíziónak és egy terasszal kiegészített étteremnek, illetve kávézónak is helyet biztosítottak.

A felújított művelődési központ és a templom körüli területet parkosították, térkövezték, illetve rendezvényteret és új parkolóhelyeket alakítottak ki.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!