Magyarország

2013.02.27. 13:25

Átadták a HungaroControl új irányító központját

Budapest, 2013. február 27., szerda (MTI) - Átadták szerdán a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. új központját Budapesten, ahonnan Európa legmodernebb forgalomirányító szoftverével dolgozhatnak a légiforgalmi irányítók.

Budapest, 2013. február 27., szerda (MTI) - Átadták szerdán a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. új központját Budapesten, ahonnan Európa legmodernebb forgalomirányító szoftverével dolgozhatnak a légiforgalmi irányítók.

Az összesen 13 milliárd forintos, ANS III elnevezésű beruházás keretében új épületbe költöztek az Igló utcában a légiforgalmi irányítók, és frissítették a MATIAS (Magyar Automated and Integrated Air Traffic System) irányító szoftvert is.

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter az átadáson azt hangsúlyozta, hogy az ANS III projekt hosszú évekre megalapozhatja Magyarország és a HungaroControl szerepét a kontinens légi közlekedésének integrációs folyamataiban. Hozzátette: a projekt magasabb színvonalra emeli a légi navigációs szolgálatokat, a fejlesztés pedig térségi, és európai érdek is, mert Magyarország közlekedési csomópont.

A miniszter szerint a beruházás nem csak Magyarország, de a régió közlekedését is fejleszti és hozzájárul a légiforgalmi irányítás versenyképességének növeléséhez, a közép-európai funkcionális légtérblokk működéséhez.

Kitért arra is, hogy a HungaroControl az egyik legsikeresebb állami vállalat, ami mutatja, hogy az állam is lehet jó gazda és állami cég is működhet világszínvonalon.

Szepessy Kornél vezérigazgató azt mondta, az európai légiközlekedés dinamikus változásokon megy keresztül, az egységes európai légbolt projekt hatékonyságnövelésre ösztönzi a szolgáltatókat, akiknek a forgalomnövekedésre is fel kell készülniük. A HungaroControl ezért hosszú távon is a piaci igényekhez igazítja és hatékonyabbá teszi működését, ezt szolgálja az ANS III projekt is amellett, hogy az európai légtér egységesítését is ösztönzi.

Kitért arra is, hogy az új épület átadásával a régi irányító központban hozza létre a HungaroControl a Közép-Európa légiforgalmi tudásközpontját egy képzési és kutatás-fejlesztési részleg létrehozásával. Ebben kap helyet a kényszerhelyzeti központ, az Entry Point Central akadémia, a regionális kutatás-fejlesztési és szimulációs központ is. A beruházással a cég meg tud felelni az uniós elvárásoknak és hozzájárulhat ahhoz, hogy később is megőrizhesse függetlenségét.

Frank Brenner, az Eurocontrol főigazgatója szintén az európai légiforgalmi irányítás változásait hangsúlyozta. Mint mondta, a pénzügyi és légügyi helyzet is nagyon nehéz, a légi forgalom 4,4 százalékkal esett 2012-ben, de 2013-ra már 3 százalékos bővülést várnak a forgalomban. Ezek között a körülmények között pozitívum, hogy a HungaroControl befektet és fejleszt még amellett is, hogy a légügyi mutatói egyébként kiválóak.

A központ átadása emellett arról is szól, hogy vezető szerepet tölt be a HungaroControl a közép-európai funkcionális légtérblokkban, és kiterjeszti szolgálatait a természeti határokon túlra. Ez a jövő jele - tette hozzá.

A sajtótájékoztatót követően Németh Lászlóné és Szepessy Kornél jelképesen lekapcsolta a régi irányító központot egy gomb megnyomásával, majd látogatást tettek az új épületben, ahol december óta dolgoznak a légiforgalmi irányítók.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!