Magyarország

2013.02.02. 13:30

Fidesz: veszélyes Mesterházy kapkodása euróügyben

Budapest, 2013. február 2., szombat (MTI) - Veszélyes kapkodásnak tartja a Fidesz Mesterházy Attila MSZP-elnök elképzelését a magyarországi euróbevezetés ügyében - közölte Kocsis Máté, a kormánypárt kommunikációs igazgatója és Puskás Imre, a parlament költségvetési bizottságának fideszes alelnöke.

Budapest, 2013. február 2., szombat (MTI) - Veszélyes kapkodásnak tartja a Fidesz Mesterházy Attila MSZP-elnök elképzelését a magyarországi euróbevezetés ügyében - közölte Kocsis Máté, a kormánypárt kommunikációs igazgatója és Puskás Imre, a parlament költségvetési bizottságának fideszes alelnöke.Kocsis Máté a budapesti sajtótájékoztatón emlékeztetett a Magyar Nemzetben szombaton publikált Századvég-felmérésre, amely szerint a lakosság többsége szerint 2018 után lenne időszerű megkezdeni a csatlakozási folyamatot az eurózónához, a 2014-2018 közötti kormányzati ciklusban még nem.

Ez azt jelenti, hogy a magyarok kellően megfontoltan állnak ehhez a kérdéshez, ellentétben Mesterházy Attilával, aki egy közelmúltbeli külföldi lapinterjúban arról beszélt, 2015. január 1-jén be kellene lépnie Magyarországnak az euró előszobájába - mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Szerinte az MSZP elnöke elfelejtette tájékoztatni a magyarokat arról, hogy ez az "elkapkodott, megfontolatlan, a magyar emberek többségének véleményével ellentétes álláspont" iszonyú megszorításokkal, áremelkedéssel, az infláció mértékének brutális megugrásával, növekvő munkanélküliséggel és a vállalkozások terheinek aránytalan emelkedésével járna.

Puskás Imre megjegyezte: Magyarország 2002-ben valóban nagyon közel volt az euró bevezetésének lehetőségéhez, így ha a szocialisták tényleg úgy gondolják, hogy az euróhoz való csatlakozás fontos előrelépés lenne az országnak, akkor úgy kellett volna kormányozniuk 2002 és 2010 között, hogy ez meg is történhessen.

Mesterházy Attila most ismét "mondott egy nagyot", amit azért tehetett, mert Magyarország újra viszonylag közel jár a bevezetéshez szükséges feltételekhez - fogalmazott a költségvetési bizottság fideszes alelnöke.

Összegzése szerint jelenleg biztosan nem szolgálná az ország érdekét egy gyors és elkapkodott eurócsatlakozás.

A sajtótájékoztatón az újságírók érdeklődtek a német E.ON magyarországi földgázipari érdekeltségeinek visszavásárlásáról is, amellyel kapcsolatban Puskás Imre azt mondta: a döntés Magyarország energiabiztonságát szolgálja, így ugyanis sokkal kiegyensúlyozottabb lesz a helyzete a földgázbeszállítás területén. A vételárat a politikus megfelelőnek nevezte, mint fogalmazott, "Magyarország nagyon jó üzletet köt".

Az ellenzéki kritikákat úgy kommentálta, "savanyú a szőlő", mert - mint mondta - "fanyalognak", ők ugyanis ezeket a döntéseket nem tudták és nem is merték volna meghozni.

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!