Magyarország

2013.02.09. 11:27

NGM: elfogultan és nem a tények alapján minősít a Moody s

Budapest, 2013. február 9., szombat (MTI) - A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint elfogultan és nem a tények alapján minősít a Moody s - a tárca ezt azután közölte, hogy a hitelminősítő megerősítette Magyarország "Ba1" szintű államkötvény-osztályzatát szombatra virradóra.

Budapest, 2013. február 9., szombat (MTI) - A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint elfogultan és nem a tények alapján minősít a Moody s - a tárca ezt azután közölte, hogy a hitelminősítő megerősítette Magyarország "Ba1" szintű államkötvény-osztályzatát szombatra virradóra.

 

A minisztérium közleményében azt írta: "a magyar kormány nem érti, hogy a Moody s Investors Service miért nem veszi figyelembe mindazon eredményeket, amelyeket az elmúlt időszakban a magyar emberek elértek".

A Moody s péntek este megerősítette Magyarország "Ba1" szintű államkötvény-osztályzatát, ugyanakkor a minősítésre változatlanul leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben. Magyarországnak sikerült "valamelyest" csökkentenie államadósság-rátáját tavaly, és e ráta az idén várhatóan a hasonló besorolású államadósokéhoz közelebbi, de annál még mindig magasabb szinten stabilizálódik, "nagyon gyenge" gazdasági teljesítmény mellett - írta a hitelminősítő a megerősítéshez fűzött elemzésben.

Mint a minisztérium írta, mindenki számára egyértelmű, hogy Magyarország az elmúlt 2 évben a csőd széléről, egy stabil, kiegyensúlyozott országgá küzdötte fel magát, melynek mutatói javultak az előző minősítéshez képest. "A költségvetési hiány tartósan 3 százalék alatt marad, az államadósság csökken, az ország úgynevezett külső finanszírozási képessége a régióban a legmagasabb, tartósan és biztonsággal tudjuk magunkat finanszírozni a piacról" - sorolta a tárca. Hozzátették: a folyó fizetési mérleg jelentős többletet mutat, a foglalkoztatás pedig 2010-től folyamatosan bővül.

A minisztérium szerint befektetőink egyre inkább a saját elemzéseikre és meglátásaikra hagyatkoznak, és hisznek, bíznak Magyarországban. Ezt mutatják a sikeres állampapír aukciók és a csökkenő országkockázat is.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja péntek éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után, Londonban jelentette be döntését.

A Moody s az egyetlen a három nagy hitelminősítő közül, amelyik negatív kilátást tart érvényben a magyar szuverén adósosztályzatra; a másik kettő, a Standard & Poor s és a Fitch Ratings az elmúlt hetekben negatívról stabilra javította Magyarország osztályzati kilátásait. Az S&P a novemberi magyar osztályzatrontással egy időben jelentette be a kilátásjavítást, a Fitch azonban december végén az addigi magyar besorolás megerősítésével együtt javította a kilátást.

A Moody s közölte: becslése szerint a magyar GDP-érték tavaly 1,4 százalékkal csökkent, és hitelminősítő 2013 egészére is "nagyon gyenge", 0,3 százalékos növekedést jósol.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!