Magyarország

2013.02.09. 13:16

Szobrot állítottak Mahatma Gandhinak Pécsen

Pécs, 2013. február 9., szombat (MTI) - Szobrot állítottak India "apostolának", Mahatma Gandinak Pécsen, az alkotást Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, Gauri Sankar Gupta, India magyarországi nagykövete és Páva Zsolt, a város polgármestere szombaton leplezte le a Gandhi gimnázium aulájában.

Pécs, 2013. február 9., szombat (MTI) - Szobrot állítottak India "apostolának", Mahatma Gandinak Pécsen, az alkotást Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, Gauri Sankar Gupta, India magyarországi nagykövete és Páva Zsolt, a város polgármestere szombaton leplezte le a Gandhi gimnázium aulájában.A bronzból készült mellszobrot az indiai nagykövetség kezdeményezésére a Kulturális Kapcsolatok Indiai Tanácsa adományozta az ország egyetlen roma kisebbségi középfokú oktatási intézménye alapításának 20. évfordulójára.

Balog Zoltán a szoboravatón azt hangsúlyozta: bátor emberek azok, akik tesznek a roma integrációért. Rámutatott, a Gandhi alapítói, Bogdán Jánossal az élen két évtizeddel ezelőtt úgy gondolták, a segélyezésen és a politizáláson túl van értelme iskolát létrehozni, együtt tanítani, tanulni. "Elindult valami, ami azóta is párját ritkítja a világon" - jegyezte meg.

A miniszter utalt rá, hogy az intézménynek később komoly nehézségekkel kellett megküzdenie, emiatt hanyatlásnak indult, de az új kormánynak és az érintettek összefogásnak köszönhetően sikerült a fenntartását egy új rendszerben biztosítani.

Balog Zoltán beszédében példaértékűnek nevezte Baranyában a nemzetiségek, különösen a romák és nem romák viszonyát. "Itt olyan tradíciója van az együttélésnek, amelyet a súlyos szegénység sem tud tönkretenni. De ha tönkre is tudná tenni, mindig vannak olyanok, aki felállnának és azt mondják, ezt nem engedjük" - mondta.

A miniszter reményét fejezte ki, hogy a jövőben létrejön egy erős magyarországi magyar-roma középosztály, értelmiség, amely úgy tud kiállni a jogaiért, úgy tud küzdeni a jobb életlehetőségeiért, hogy együttműködik azokkal, akik ezt a nem cigány magyar oldalról szintén akarják. "Azt szeretnénk, ha a Gandhi gimnázium ennek a szövetségnek, együttműködésnek, bizalomnak az erős köve lenne" - fogalmazott.

Mahatma Gandhit méltatva Gauri Sankar Gupta arról szólt, hogy India "apostola" különleges, kiemelkedő személyiség volt, aki az erőszakmentességet hirdette, a hátrányos társadalmi csoportok megsegítését tűzte ki célul, és a brit uralkodókat is békés eszközökkel igyekezett meggyőzni. Örömét fejezte ki, hogy a róla elnevezett gimnázium dákjai átlagosan jó eredménnyel zárták az elmúlt tanévet, s közülük sokan tanultak tovább. Hozzátette: bízik abban, hogy az iskola a jövőben is Gandhi szellemiségének megfelelően működik és fejlődik.

Páva Zsolt arra emlékeztetett, hogy a gimnázium alapításakor nem Pécs volt az első számú helyszín, de mivel a város példát mutatva jelezte, örömmel fogadná be az intézményt, ide került. A baranyai megyeszékhely ezen gesztusa és a délszláv háború idején kifejtett humanitárius tevékenysége komoly nemzetközi elismerést váltott ki az 1990-es években.

Déri Ildikó, a Gandhi igazgatója arról szólt, hogy a szoboravatás méltó nyitánya az iskola alapításának 20. évfordulója alkalmából tervezett programsorozatnak.

A ma 184 nappali, továbbá 179 esti és levelező tagozatos diákot oktató Gandhi gimnáziumot azzal a céllal hozták létre, hogy a roma fiataloknak nyelvük, kultúrájuk, történelmük, életmódjuk figyelembevételével tegyék lehetővé a tanulást, az ismerkedést a tudományokkal, segítsék a tehetséggondozást, a roma értelmiség kinevelését.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!