Magyarország

2013.03.26. 17:47

A gazdasági növekedés egyik motorja lehet az IKT-ágazat

Budapest, 2013. március 26., kedd (MTI) - Az idén három százalékkal nőhet és a jövőben a nemzetgazdaság egyik növekedési motorjává léphet elő az információ- és kommunikációtechnológiai (IKT) ágazat - közölte az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) kedden az MTI-vel.

Budapest, 2013. március 26., kedd (MTI) - Az idén három százalékkal nőhet és a jövőben a nemzetgazdaság egyik növekedési motorjává léphet elő az információ- és kommunikációtechnológiai (IKT) ágazat - közölte az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) kedden az MTI-vel.

Az IVSZ szakmai érdekképviseleti szervezet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adataira hivatkozva arról számolt be, hogy tavaly az áfa- és társasági adóbevételek alapján több mint 2 százalékkal nőtt az IKT-ágazat forgalma a 2011-eshez képest. Az idén viszont már a tavalyinál nagyobb, 3 százalékos növekedésre lehet számítani a magyar szoftverexport dinamikus fellendülésének és az EKOP- (Elektronikus Közigazgatás Operatív Program) pályázatoknak köszönhetően a kormányzati beruházások beindulásával együtt.

A jelenleg 180 milliárd forintos magyar szoftverexportot öt év alatt akár meg is lehetne duplázni, sőt 2025-ig a teljes IKT-ágazat is meg tudná duplázni forgalmát megfelelő fejlesztéspolitikai és exporttámogató program segítségével - emeli ki az elemzés.

"Amennyiben a kormány komolyan gondolja tíz évre vonatkozó export-duplázási terveit, akkor az IKT-ágazattal komolyan számolnia kell. Az ágazat a válság éveiben az egyetlen volt az összes hazai iparág közül, amely koncentrált támogatás nélkül is növekedni tudott" - hangsúlyozta a közleményben Laufer Tamás, az IVSZ elnöke.

Annak érdekében, hogy ezzel is felhívja a kormány figyelmét az IKT-ágazat nemzetgazdasági potenciáljára, az IVSZ stratégiai megállapodást kötött a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) tevékenysége transzparenssé és nyomon követhetővé tételéről. Az együttműködés keretében gyűjtött adatok alapján az IVSZ évi rendszerességgel indexet fog publikálni az ágazat teljesítményének alakulásáról a 2011-es bázisadatok alapján.

Az egyebek között az iparági árbevétel, az adótartalom, az exportbevétel, a foglalkoztatottak száma, valamint induló vállalkozások száma, az innovációs index értéke, illetve a frissen végzett szakemberek és tanárok száma alapján az aktuális ágazati teljesítményt és a jövőbeli piaci kilátásokat számszerűsítő indexet az IVSZ minden év negyedik negyedévében teszi majd közzé.

Az IVSZ adatai szerint az informatikai és távközlési ágazatba tartozó társas vállalkozások 2011-ben 2310,2 milliárd forint nettó árbevételt vallottak be. Az informatikai és távközlési berendezéseket gyártó vállalatok KSH által publikált adataival együtt az ágazat árbevétele összesen 7066,5 milliárd forint volt, ami az összes társasági adózó árbevételének 10 százalékával egyenlő.

A fő tevékenység alapján az ágazatba sorolt adózók 2011-ben nettó 71,0 milliárd forint személyi jövedelemadót fizettek be, 2012-ben pedig 70,7 milliárd forintot, ami a költségvetési személyi jövedelemadó bevétel 5,1 illetve 4,7 százalékát adta. Így az IKT ágazat (a berendezés gyártók nélkül) egy főre eső szja-befizetése háromszorosa volt 2011-ben a nemzetgazdasági átlagnak.

Az ágazatba sorolt adózók 2011-ben a nettó áfa-befizetések 9,3 százalékát adták, egy főre pedig az áfa-befizetésekből a nemzetgazdasági átlag 4,65-szerese jutott. 2011-ben az ágazat 14,7 milliárd forint, 2012-ben pedig 18,3 milliárd forint társasági adót fizetett, ami a nemzetgazdasági összes társasági adóbevétel 4,6, illetve 5,4 százaléka volt.

Az IKT-ágazatban jelenleg 20 ezer társas vállalkozás működik, ezek - a berendezés gyártók nélkül - 80 ezer főt foglalkoztatnak, ami az összes foglalkoztatottaknak két százalékát, a teljes hazai szja-körnek pedig 1,7 százalékát teszi ki. Az IVSZ szerint az ágazat teljesítményét 10 ezer új munkahely létrehozásával meg lehetne duplázni - írja az IVSZ MTI-hez eljuttatott közleménye.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!