Magyarország

2013.03.19. 14:29

A kárpátaljai magyar szervezetek elítélik a magyarellenes provokációkat

Ungvár, 2013. március 19., kedd (MTI) - A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) nyilatkozatokban ítélte el az elmúlt hétvégén Kárpátalján történt magyarellenes megnyilvánulásokat.

Ungvár, 2013. március 19., kedd (MTI) - A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) nyilatkozatokban ítélte el az elmúlt hétvégén Kárpátalján történt magyarellenes megnyilvánulásokat.

A KMKSZ nyilatkozatában, amelyet kedden az MTI-hez is eljuttatott, sajnálattal állapítja meg, hogy az utóbbi időben Kárpátalján elszaporodtak a magyarokat nemzeti mivoltukban érintő atrocitások. A vereckei emlékmű, a Petőfi-szobor, s több más magyar emlékjel meggyalázása is ebbe a kategóriába tartozik, s közéjük sorolható az idei magyar nemzeti ünnep alkalmából kokárdát viselő magyarországi diákokat a napokban ért inzultus is - emlékeztet a közlemény.

Sajnálatosnak nevezi a nyilatkozat, hogy a hatóságok ezeket a durva jogsértéseket tétlenül szemlélik, s rámutat: a KMKSZ minden ilyen esetben felszólította az illetékeseket a szükséges lépések megtételére, azonban eddig még érdemi intézkedések nem történtek. Mindez azt sugallja, hogy a magyarok csak másodrendű polgárai az ukrán államnak, s velük kapcsolatban nem kívánják érvényesíteni az alkotmány minden polgárt egyaránt megillető jogait, ami a jogállamiság alapjait kérdőjelezi meg - áll a dokumentumban.

A KMKSZ ezért felszólítja az ukrán hatalmi és rendvédelmi szervek vezetőit, hogy tegyenek meg mindent a magyarság alkotmányos jogainak biztosítása, a nemzetiségi feszültséget szító provokációk megfékezése, s a tettesek mihamarabbi kézre kerítése érdekében.

Az UMDSZ elnöksége az Ungváron megjelenő Kárpáti Igaz Szó című lap keddi számában tette közzé nyilatkozatát, amelyben felháborodását fejezi ki a magyarországi tanulókat Ungváron 2013. március 16-án ért inzultussal és a Szvoboda (Szabadság) nevű párt által ugyancsak ezen a napon szervezett beregszászi fáklyás felvonulással, az ott elhangzott - a helyi magyarságot távozásra szólító - felhívásokkal, magyarellenes kirohanásokkal kapcsolatban.

"Hisszük és valljuk, hogy az ilyen jellegű, gyűlöletszító megnyilvánulások távol állnak a kárpátaljai hagyományoktól és a kárpátaljai emberek gondolkodásától, nemzetiségtől függetlenül" - olvasható a nyilatkozatban, amely ugyancsak felszólítja a jogvédő szerveket, hogy a nemzetiségek közötti béke és a két ország, Magyarország és Ukrajna jószomszédinak tartott kapcsolata megőrzése érdekében vonják felelősségre a kiskorúakra támadó személyeket.

Az UMDSZ egyúttal felszólítja a demokratikus értékeket felvállaló pártok kárpátaljai vezetőit, hogy határolódjanak el a szélsőséges nézeteket valló politikai tömörüléstől, a Szvoboda párttól, ítéljék el annak Ukrajna tekintélyét romboló, európai integrációját fékező megmozdulásait.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!