Magyarország

2013.03.28. 15:00

A Kaspersky Lab megerősítette a Spamhaust ért kibertámadás tényét

Budapest, 2013. március 28., csütörtök (MTI) - A Kaspersky Lab kiberbiztonsági szoftverfejlesztő vállalat szakértői az MTI-hez eljuttatott közleményben erősítették meg a Spamhaust ért "DDoS" támadás tényét.

Budapest, 2013. március 28., csütörtök (MTI) - A Kaspersky Lab kiberbiztonsági szoftverfejlesztő vállalat szakértői az MTI-hez eljuttatott közleményben erősítették meg a Spamhaust ért "DDoS" támadás tényét.

A BBC brit hírportál szerdán számolt be "a történelem legnagyobb kibertámadásáról", ami a Spamhaus nonprofit szervezet és Cyberbunker webszolgáltató között eszkalálódó ellenségeskedés miatt robbant ki és az internetes forgalom lassulását idézte elő világszerte.

A londoni és genfi székhelyű Spamhaus nonprofit szervezet email szolgáltatóknak nyújt segítséget a levélszemét kiszűréséhez. A Spamhaus nemrégiben a holland Cyberbunker webszolgáltató szervereinek a címét is felvette "fekete listájára".

A Cyberbunker a Spamhaus állítása szerint "kelet-európai és orosz bűnszervezetek támogatásával" összehangolt DDoS (Distributed Denial of Service) támadást indított DNS (Domain Name System) szerverei ellen. A DDoS támadás lényege, hogy célzott adatforgalommal törekszik elérhetetlenné tenni mások számára a megtámadott szervereken bejegyzett címmel rendelkező weboldalakat.

A Kaspersky Lab szakértői megerősítették a DDoS támadás tényét, amelynek mértéke elérte a másodpercenkénti 300 gigabites sávszélességet is. A támadás nagysága miatt okozhat hálózati fennakadásokat olyan általános web szolgáltatásoknál is, amelyek nem állnak kapcsolatban a Spamhaus-zal vagy a CyberBunker-rel.

A Kaspersky Lab szakértői szerint az ilyen típusú rohamokat általában pontosan fel lehet mérni nagyságuk alapján. Az ilyen jellegű támadásoknak több kiváltó oka lehet, de a kettő leggyakoribb az anyagi haszonszerzés, illetve a politikai vagy üzleti ellenfél ideológiai vagy anyagi érdekből való megsemmisítése.

Ha csak pénzről van szó, a kiberbűnözők DDoS támadással akár nagyobb összegeket is ki tudnak csikarni vállalatoktól. Amennyiben viszont ideológiai vagy üzleti érdekütközésről van szó, a DDoS támadás "fegyverként" szolgál az ellenfél megsemmisítésére - áll a közleményben.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!