Magyarország

2013.03.26. 15:44

OGY - Nyílt nap a horgászsport és a horgászturizmus fejlesztésének elősegítésére

Budapest, 2013. március 26., kedd (MTI) - A horgászat és a halászat újraszabályozásában rejlő lehetőségekről beszélt a köztársasági elnök kedden a Parlamentben, a témában tartott nyílt napon.

Budapest, 2013. március 26., kedd (MTI) - A horgászat és a halászat újraszabályozásában rejlő lehetőségekről beszélt a köztársasági elnök kedden a Parlamentben, a témában tartott nyílt napon.

A horgászat és a halászat újraszabályozása lehetőséget teremt a hagyományok megőrzésére, a készülő európai uniós irányelv nyújtotta előnyök kihasználására és a horgászturizmus fejlesztésére is - hangsúlyozta Áder János az Országgyűlés sport- és turizmusbizottsága által rendezett nyílt napon.

A horgászsport és a horgászturizmus fejlesztésének elősegítése az új halgazdálkodási szabályozással című rendezvényen az államfő elmondta: a szabályozás tétje az is, hogy Magyarország a tisztességes horgászok és halászok, vagy pedig a rapsicok paradicsoma lesz-e.

A közismerten szenvedélyes horgász Áder János szerint a szabályozás során különös hangsúlyt kell fordítani arra, hogy a rendelkezések világosak legyenek, a mostaninál jóval szigorúbb ellenőrzés valósuljon meg és drákói szankciók sújtsák a törvénysértőket.

A köztársasági elnök egy tiszai horgász hozzá küldött leveléből idézett, aki - a többi között - arról is írt, hogy az illegális horgászok, halászok büntetéseknek visszatartó erejűnek kellene lennie, és szigorúbb ellenőrzést tartana szükségesnek.

Bánki Erik európai parlamenti képviselő beszámolt arról, hogy az Európai Parlament napirendjén van a halászati reform. Az új halászati irányelvek Magyarország számára kedvezőek lehetnek, mert többek között felértékelődnek az édesvizek, és szigorú korlátok közé szorítják a halászatot és horgászatot.

Szalay Ferenc levezető elnök, a sport- és turizmusbizottság tagja kiemelte: fontos, hogy a parlament elé kerülő új törvénytervezet a horgászok és a halászok érdekeit egyaránt képviselje, és elősegítse a két terület együttműködését.

Bardócz Tamás, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) halászati osztályvezetője a készülő halgazdálkodásról és halvédelemről szóló törvényjavaslatot bemutatva hangsúlyozta, hogy már a dokumentum elnevezése is szemléletváltást jelent a mostani szabályozáshoz képest, mivel gazdálkodási rendszer kialakításához járul hozzá.

A készülő jogszabály alapelveket határoz meg, amelyek védik az élőhelyeket, a halakat - mutatott rá az osztályvezető, kiemelve, hogy a természetvédelem és a vízterület-tulajdonos érdekei között egyensúlyt kívánnak teremteni.

A halállomány növelésének szempontjait figyelembe véve a jogszabályban megteremtik a speciális halászati tilalom elrendelésének lehetőségét, az élőhelyek fokozott védelmére pedig tágabb teret adnak - mondta Bardócz Tamás.

A halőrzés és hatósági munka javítása érdekében beépítik az elkobzás lehetőségét, továbbá szélesítik a legális halhoz jutást módját. Az illegális halkereskedelem visszaszorítása végett, a többi között, bevezetik a fogási tanúsítványt, amely az árút végigkíséri, és a fogyasztói tájékoztatás része lesz - mondta VM osztályvezetője.

Bardócz Tamás bejelentette, hogy a szerdától a honlapon is olvasható a jogszabálytervezetet közigazgatási egyeztetésre bocsátják, és jövő hét szerdáig várják a társadalmi szervezetek észrevételeit is.

- MTI - 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!