Magyarország

2013.03.27. 16:15

Ombudsman: a nemzetbiztonsági átvilágítás során is tiszteletben kell tartani a magánszférát

Budapest, 2013. március 27., szerda (MTI) - A nemzetbiztonsági átvilágítás során is tiszteletben kell tartani a magánszférát - Szabó Máté ombudsman a többi között ezt emelte ki a nemzetbiztonsági ellenőrzés új szabályairól szóló törvényjavaslat véleményezésekor.

Budapest, 2013. március 27., szerda (MTI) - A nemzetbiztonsági átvilágítás során is tiszteletben kell tartani a magánszférát - Szabó Máté ombudsman a többi között ezt emelte ki a nemzetbiztonsági ellenőrzés új szabályairól szóló törvényjavaslat véleményezésekor.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben azt írta: a kormánypárti képviselők által benyújtott törvényjavaslat átfogóan módosítaná a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény nemzetbiztonsági ellenőrzésre vonatkozó rendelkezéseit.

Kifejtették: újítás, hogy nem csupán a jogviszony létrejötte előtt, hanem azt követően, folyamatosan is helye lenne a nemzetbiztonsági ellenőrzésnek. Ennek keretében olyan titkosszolgálati eszközöket is alkalmazni lehetne, mint például az érintett megfigyelése vagy lehallgatása.

A javaslat szerint az ellenőrzés megismétléséhez nem lenne szükség bármilyen újabb okra vagy gyanúra. Az ombudsman szerint viszont a tény, hogy az érintettel szemben egyszer már folyt nemzetbiztonsági ellenőrzés, nem elegendő a titkosszolgálati eszközök viszonylag hosszú távú alkalmazására - áll a közleményben.

Az alapvető jogok biztosa azt is kifogásolta, hogy kormányrendelet határozná meg, milyen jogviszonyok esetében szükséges az átvilágítás. A javaslat nem támaszt objektív kritériumokat a kormányrendelettel szemben, így az ombudsman szerint akár aránytalanul is bővíthető lenne a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá esők köre.

Szabó Máté - nemzetközi fórumokra hivatkozva - azt is fontosnak tartja, hogy az ellenőrzésben érintettek számára lehetővé tegyék: ha úgy érzik, hogy megsértették vagy figyelmen kívül hagyták a jogaikat, legyen lehetőségük bírósághoz vagy más jogi testülethez fordulni.

Mindezekre tekintettel az ombudsman az Országgyűlés illetékes bizottságaihoz fordult, azt kérve: vegyék figyelembe az észrevételeit a jogalkotási eljárás során - olvasható az ombudsmani közleményben.

Az előterjesztés, amelyet Kocsis Máté és Csampa Zsolt fideszes képviselők jegyeznek, bevezetné a folyamatos ellenőrzés lehetőségét, vagyis azt, hogy a munkakör betöltése alatt is ellenőrizhessék, az érintett megfelel-e a biztonsági feltételeknek. A nemzetbiztonsági ellenőrzés kétlépcsőssé válna: az első lépcső adattári ellenőrzést jelent, amelynek során titkos információgyűjtés is folytatható, ennek időtartama a korábbinál rövidebb, 45 nap lenne. A miniszterek, államtitkárok, a nemzetbiztonsági bizottságba jelölt és megválasztott képviselők, valamint a miniszteri kabinet vezetője és politikai főtanácsadó esetén csak ezt az ellenőrzést kell lefolytatni. A második lépcsőben a jogviszony fennállása alatt lehet folytatni ellenőrzést, amelynek során ugyancsak lehetne alkalmazni titkos információgyűjtést, de naptári évenként legfeljebb kétszer, alkalmanként legfeljebb 30 napig.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!