Magyarország

2013.03.22. 10:38

Orbán: nem lehet megoldani április végéig az önkényuralmi jelképek problémáját

Budapest, 2013. március 22., péntek (MTI) - A kormányoldal nem tudja megoldani, hogy április 30-áig minden szempontnak eleget tevő megoldást találjon az önkényuralmi jelképek tiltására - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, utalva arra, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) április végével helyezte hatályon kívül az önkényuralmi jelképek használatát tiltó büntető törvénykönyvi rendelkezést.

Budapest, 2013. március 22., péntek (MTI) - A kormányoldal nem tudja megoldani, hogy április 30-áig minden szempontnak eleget tevő megoldást találjon az önkényuralmi jelképek tiltására - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, utalva arra, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) április végével helyezte hatályon kívül az önkényuralmi jelképek használatát tiltó büntető törvénykönyvi rendelkezést.

A kormányfő szerint emberiesség kérdése, hogy egy ilyen történelmű országban, mint Magyarország, az áldozatokra való tekintettel nem megengedhető bizonyos szimbólumok szabad viselete. Ebben a kérdésben azonban a magyar felfogás összeütközésbe került a nemzetközi gyakorlattal, és ezt a problémát meg kell oldani, alaposan meg kell vitatni, tehát "semmilyen további alkotmánymódosításra vagy gyors megoldásra sem szükség, sem lehetőség nincs" - mondta Orbán Viktor, jelezve, hogy európai megoldást kell találni, ezért kérte a Külügyminisztériumot, szervezzen ennek érdekében ezzel foglalkozó konferenciákat.

Rámutatott ugyanakkor, nem tudják megoldani, hogy április 30-áig ebben a nehéz kérdésben minden szempontnak eleget tevő megoldást találjanak, így lesz egy olyan időszak, amikor már hatályos az Ab döntése, de még nincs megoldva a probléma.

A múlt hétfőn elfogadott negyedik alkotmánymódosítást érő bírálatokra reagálva Orbán Viktor kijelentette: a kormány mindenkit meghallgat, de a magyar nemzeti szuverenitást nem fogja feladni. Magyarország nem fogadja el azt a helyzetet, hogy már egy hónapja zajlik egy vita a parlamentben, és "egy nappal a szavazás előtt idetelefonáljanak nekem Brüsszelből - hívják akárhogy is azt az embert - vagy valamelyik nagy európai állam fővárosából, és azt mondják, állítsam le a törvényalkotás folyamatát, és ne szavazzon a magyar parlament" - nyomatékosította, közölve, hogy ehhez senkinek nincs joga, és amíg ő a miniszterelnök, ilyen nem is fog megtörténni.

Kitért a magyar kormányzatot bíráló német rajzfilmre is, és azt mondta, sajnálja a német gyermekeket, Magyarországon elképzelhetetlen lenne, hogy "hazugságokat és valótlan tényeket gyermekműsorrá alakítsanak. Ha ez előfordulna a Magyar Televízióban, itt mindenki repülne egyetlen perc alatt, ugyanis a gyermekek nem arra valók, hogy mindenfajta politikai agymosásnak vessük őket alá".

A hajléktalanság alkotmányos szabályozásával kapcsolatban úgy fogalmazott: azzal minden normális ember egyetért Magyarországon, hogy a helyi önkormányzatoknak és a központi államnak rendelkezniük kell olyan eszközökkel, amelyekkel megakadályozhatnak a többi embernek hátrányos, veszélyes magatartásokat. Hozzátette, az állam és az önkormányzatok több szálláshelyet tartanak fenn, mint amennyi a hajléktalanok száma.

A család fogalmának új szabályozását érintve - vagyis hogy a családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony - a miniszterelnök úgy fogalt állást, hogy ez a családdefiníció szélesebb, mint a ma még hatályban lévő polgári törvénykönyv meghatározása. "Nem szűkülésről van szó, hanem tágításról" - tette egyértelművé.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy az európai alkotmányossághoz való fontos hozzájárulásnak tartja azt az új alaptörvényi passzust, amely szerint a véleményszabadság gyakorlása nem sértheti más emberek, a magyar nemzet, valamint nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságát, az említett közösségekhez tartozóknak pedig joguk van a méltóságuk megsértése miatti igényüket bíróság előtt érvényesíteni.

A kormányfő elmondta azt is, hogy a kabinet jövő heti ülésén már tárgyalja azokat a törvényjavaslatokat, amelyek az elfogadott alkotmánymódosítás alapján születnek majd meg, az indítványokat pedig haladéktalanul be fogják nyújtani az Országgyűlésnek.

Kérdésre megjegyezte, ezeket a szabályokat vizsgálhatja majd az Ab, a testületnek ugyanis az a hivatása, hogy megvédje az alkotmány szövegét.

A rezsicsökkentés és az alkotmánymódosítás körüli nemzetközi bírálatok közötti esetleges összefüggést firtató felvetésre a miniszterelnök azt mondta: a kabinet nem tudja ezt bizonyítani, de "van fogalmunk arról, hogyan működik az élet".

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!