Magyarország

2013.03.25. 14:03

Rogán: már kedden döntsön a Ház az árfolyamgát meghosszabbításáról!

Budapest, 2013. március 25., hétfő (MTI) - A Fidesz azt javasolja, hogy kedden szavazzon a parlament a devizahiteleseket segítő árfolyamgát lehetőségének meghosszabbításáról - közölte Rogán Antal hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Budapest, 2013. március 25., hétfő (MTI) - A Fidesz azt javasolja, hogy kedden szavazzon a parlament a devizahiteleseket segítő árfolyamgát lehetőségének meghosszabbításáról - közölte Rogán Antal hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A Fidesz frakcióvezetője elmondta: pártja hétvégén beterjesztett indítványa alapján március vége helyett május 31-ig lenne igényelhető az árfolyamgát, amellyel egy svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 2,5 forinton lehet törleszteni.

A politikus jelezte egyúttal azt is, hogy eddig a jogosultak 29 százaléka, azaz 133 ezer család lépett be az árfolyamgátba, nekik ez január végéig összesen hatmilliárd forint megtakarítást jelentett.

A legfontosabb az, hogy minél többen belépjenek az árfolyamgátba - hangsúlyozta Rogán Antal, aki minden érintettet arra biztatott, vegye igénybe ezt a lehetőséget. Hozzátette, felkérték a kormányt, folytasson átfogó tárgyalásokat a bankszövetséggel arról, hogy melyek még azok a megoldások, amelyeket közösen elképzelhetőnek tartanak a devizahitelesek meglévő problémáinak kezelésére.

A forint árfolyamát firtató kérdésre azt mondta, a költségvetés és a magyar gazdaság alapjai nem indokolnak olyan forint-euró árfolyamot, mint a jelenlegi. Korábban is többször volt "kilengése" az árfolyamnak, de szerinte az most is vissza fog térni egy "csillapított pontra". Arra viszont semmilyen garancia nincs, hogy nem lesz újabb "kilengés" például azért, mert a ciprusit esetleg egy másik európai uniós ország válsága követi - hívta fel a figyelmet.

Megjegyezte, az árfolyamrögzítés meghosszabbításáról szóló javaslatot házszabálytól eltéréssel szeretnék megtárgyalni a parlamentben. Ha ezt nem kapják meg a házbizottságban, akkor a Fidesz-frakció várhatóan sürgős tárgyalási eljárást kezdeményez.

A frakcióvezető beszélt arról a javaslatukról is, amelynek értelmében mégsem lépne hatályba április 1-jén a fordított adózás az élősertés, a félsertés és a takarmányok értékesítésére vonatkozóan. Ezt azzal indokolták - idézte fel -, hogy az intézkedés bevezetéséhez szükséges felhatalmazást Magyarország nem kapta meg. Az Európai Bizottság ugyanis március 19-i közleményében elutasította Magyarország kérelmét, utalva egyebek mellett a csalás átterelődésének veszélyére. A magyar kormánynak nincs módja önállóan bevezetni a fordított áfát - jegyezte meg Rogán Antal.

A politikus kitért továbbá arra a hétfőn benyújtott kezdeményezésükre, amellyel módosítanák az adatvédelmi törvényt a lakásokban való aláírásgyűjtéssel kapcsolatban. A jelenleg hatályos jogszabály nem teszi lehetővé, hogy megteremtse két alkotmányos alapjog, a véleménynyilvánítás szabadsága és a magánszféra védelme közötti egyensúlyt - magyarázta, közölve: az adatvédelmi törvény megváltoztatásával lesz mód arra, hogy az állampolgárok aláírásgyűjtés céljából történő személyes felkeresésekor egyszerre legyen biztosítva a tisztességes adatkezelés követelménye, a magánszféra védelme és a véleménynyilvánítás szabadsága. A Fidesz erről az indítványról is már kedden szavazna az Országgyűlésben.

Végül elmondta, hogy támogatják azt a házelnöki javaslatot, hogy pénzbírságot kapjon a szocialista Szanyi Tibor, amiért a múlt hétfői plenáris ülésen középső ujját feltartva "bemutatott" az ülésteremben. Az ellenzéki politikus korábban ezt azzal magyarázta, hogy interpellációja közben jobbikos képviselők rasszista megjegyzéseket tettek. A Fidesz frakcióvezetője ezzel kapcsolatban megjegyezte, az ülésről készült hangfelvétel meghallgatásakor a jegyzők nem hallottak olyan bekiabálásokat, amelyekre Szanyi Tibor hivatkozik.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!