Magyarország

2013.03.21. 10:19

Soltész: hatékonyabb és igazságosabb az új szociális és rehabilitációs rendszer

Békéscsaba, 2013. március 20., szerda (MTI) - Hatékonyabb és igazságosabb a kormány által bevezetett új szociális és rehabilitációs rendszer - mondta a szociális és családügyi államtitkár szerdán sajtótájékoztatón Békéscsabán.

Békéscsaba, 2013. március 20., szerda (MTI) - Hatékonyabb és igazságosabb a kormány által bevezetett új szociális és rehabilitációs rendszer - mondta a szociális és családügyi államtitkár szerdán sajtótájékoztatón Békéscsabán.

Soltész Miklós szerint az előző szocialista kormányok is indokoltnak tartották a rendszer újjászervezését, de csak beszéltek róla.

Kiemelte, hogy a rászorulók és az adófizetők érdekét egyaránt szolgálja a csökkent munkaképességűek új foglalkoztatási rendszere és a komplex felülvizsgálati módszer bevezetése, illetve alkalmazása az egészségkárosodás mértékének megállapítására. Hozzátette: a rendszer átalakítása bonyolult feladat volt és sok embert érintett.

Az átszervezés előtt Magyarországon 900 ezer volt azoknak a száma, akik rokkantnyugdíjat vagy rokkantsági ellátást kaptak, közülük a nyugdíjkorhatárt 350 ezren érték el, a korhatár alattiak száma 550 ezer volt. Ez is indokolta a felülvizsgálatok újbóli elrendelését - tette hozzá az államtitkár.

Mint mondta, a komplex felülvizsgálat során az egészségi állapot vizsgálata mellett mérlegelik a szociális helyzetet és a munkalehetőségeket is. A rendszerbe újonnan jelentkezők száma 2009-2010-ben meghaladta a 70 ezret, 2011-ben 10 ezerrel csökkent, és 2012-ben 37-38 ezerre esett vissza. Kedvezőnek nevezte az államtitkár az elutasítások arányát: 2012-ben 23 százalékos volt, míg 2009-ben 55 százalékos.

Soltész Miklós a rehabilitációs ellátásban részesülők munkalehetőségeiről szólva kifejtette, hogy azok a cégek kapnak egységes támogatást a csökkent munkaképességűek után, amelyek akkreditálták magukat. Ennek köszönhetően nőtt a foglalkoztatás, több mint 300 vállalkozás nyert pályázati forrást 2012-ben, a foglalkoztatottak száma 30 ezerről 30 800-ra emelkedett. Az államtitkár eredményesnek nevezte a rehabilitációs kártya bevezetését, a rendszerbe belépő vállalkozásoknak a csökkent munkaképességűek után nem kell megfizetniük a 27 százalékos szociális adót. Jelenleg több mint négyezer kisvállalkozás csaknem tízezer embert foglalkoztat.

Az államtitkár közölte, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium új programot dolgoz ki a csökkent munkaképességűek foglalkoztatásának további ösztönzésére. A tervek szerint a szociális és az egészségügyi közbeszerzéseken olyan vállalkozások indulhatnak majd, amelyek megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatnak.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!