Magyarország

2013.04.30. 11:47

Anyák napi társadalmi felelősségvállalási kampány indul

Budapest, 2013. április 30., kedd (MTI) - Anyák napi társadalmi felelősségvállalási kampányt indít a szülők gondozása témájában a Szeretem az anyukámat elnevezésű Facebook oldal, amely felmérést végzett arról, hogyan bánnak a magyarok a szüleikkel.

Budapest, 2013. április 30., kedd (MTI) - Anyák napi társadalmi felelősségvállalási kampányt indít a szülők gondozása témájában a Szeretem az anyukámat elnevezésű Facebook oldal, amely felmérést végzett arról, hogyan bánnak a magyarok a szüleikkel.

Az oldal szerkesztői a hozzászólások alapján figyeltek fel arra, hogy számos családban problémát jelent a szülőkről való gondoskodás. A téma feltérképezésére egy kutatást készítettek, 1500 édesanya korú, 18-40 éves nő válaszait értékelték ki, olyanokét, akiknek még élnek a szülei - közölték a szervezők az MTI-vel kedden.

A válaszadók csaknem 90 százaléka szerint a lelki és a személyes gondoskodás a legfontosabb. A megkérdezettek mintegy 30 százaléka elsősorban érzelmileg támogatja idős szüleit, 20 százalékuk fizikailag törődik velük, vagyis bevásárol, ügyeket intéz, míg 12 százalékuk az anyagi gondoskodást említette. A válaszadók 11 százaléka emelte ki, hogy egészségi szempontból kell a legtöbbet törődnie szüleivel.

A mérésből kiderült, hogy a legtöbb válaszadó (40 százalék) lehetőségeihez képest közepesre értékeli önmagát, ha arról kell döntenie, mennyire elégedett magával a szüleinek való segítésben. 17 százalék úgy gondolja, hogy nagyon jól helyt tud állni ebben a feladatban. A legkevésbé az anyagiak terén nyújtott segítségükkel elégedettek a hozzátartozók, valamint nagyon sokan úgy értékelik, hogy túl messzire élnek a szüleiktől és túl kevés időt tudnak velük tölteni.

A válaszadók 94 százaléka gondolja úgy, hogy költséges orvosi kezelésre is szüksége van szeretteinek, amelyet az ellátórendszer nem tud biztosítani, ám a családok többsége (több mint 40 százaléka) havonta kevesebb mint 5000 forintot vagy semmit nem tud erre a célra adni.

Az eredmények ismeretében az oldal szerkesztői felelősségvállalási kampányt indítanak, ennek keretében szakértőket, neves és népszerű embereket hívnak meg az oldalra. A szervezők közlése szerint a szakértők írásait folyamatosan követni lehet a http://www.facebook.com/anyukam oldalon.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!